fb
БиблиотекитеНовини

Йоанна Елми представя „Направени от вина“ във Варна

2 мин.
Снимка: Яна Лозева

Писателката Йоанна Елми ще представи дебютния си роман „Направени от вина“ (изд. „Жанет 45“) в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. Младата авторка, която вече е в портфолиото на световна литературна агенция, наред с нобелистите Олга Токарчук и Казуо Ишигуро ще бъде специален гост в морския град на 28 септември (четвъртък).

Книгата ѝ излиза през 2021 г. и досега носи на авторката многобройни номинации за литературни награди. Варненските читатели ще имат възможност да чуят повече за романа на Йоанна Елми, историите от Прехода и премълчаните трудности, през които героите от книгата преминават.

Йоанна Елми е писателка и журналистка, едно от водещите имена на младата българска литература и публицистика. Пише за независимите медии „Тоест”, „ВИЖ”, „Дойче Веле” и други. Живее между България и САЩ. Завършила е английска филология и международни отношения в Париж, както и политически комуникации в Амстердам. Първият ѝ роман „Направени от вина” е носител на наградата „Южна пролет” за дебют и е номиниран за наградите на Портал „Култура”, „Перото” и „Хеликон”. „Направени от вина” е книга за поколението на „родените свободни” след 90-те, за емиграцията на Запад, носталгията, домашното насилие и надеждата за по-добро бъдеще. Предстои да излезе на немски, нидерландски и др. От 2023 г.
През тази година авторката представи България в литературната програма на Международния панаир на книгата в Лайпциг, заедно с Георги Господинов. Това е първото участие на България от 1999 г. насам.

На 28 септември 2023 г. от 17:00 ч. любителите на съвременната българска литература ще имат възможност да се срещната с писателката в творческата атмосфера на отдел „Изкуство“ на варненската библиотека.

Можете да поръчате книгата „Направи от вина“ и от Ozone.bg.

Прочетете още:

Йоанна Елми подписа с агентите на Казуо Ишигуро и Олга Токарчук

Ревюто на Мартина Ламбова за „Направени от вина“