fb
Как четеш

Как четеш: Магдалена Соколова

6 мин.
Magdalena Sokolova

Magdalena Sokolova

Седмица след началото на новата учебна година, решихме да Ви запознаем с  Магдалена Соколова. Магдалена е на 33 години, майка на 3 прекрасни деца: Антон (13г)., Магдалина (11г.) и Филип (9г.). Занимава се с редакции и преводи от английски език и е привърженик на т.нар. хоумскулинг*, който придобива все по-голяма популярност и сред българските семейства. С други думи, нейните деца никога не са ходили на детска градина или на училище, защото  учат вкъщи заедно с мама и татко. 

Днес няма да си говорим, обаче, за ползата или недостатъците на домашното образование, а ще попитаме Магадалена как чете. Ето какво ни сподели тя:

Какво са книгите за теб?

Допълнителни животи, които мога да изживея за краткото си време тук.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?

Всяка книга ми влияе силно и ме променя отвътре. Не мога да кажа коя най-много, но мога да кажа коя е първата книга, която много силно ме впечатли. Това беше „Война и мир“. Не ме впечатли с художествени похвати и изобилието на герои, а с чистотата и философията на автора, която прозира навсякъде из сюжета. Толстой сякаш гледа всичко от птичи поглед, но не като обикновен разказвач, който гледа цялата сюжетна линия и подрежда нещата така, както ги иска. Той сякаш гледа отгоре времето, пространството, историята и целия човешки род. Това ми хареса ужасно много и породи някакъв подобен стремеж и в мен. Всичко останало, което съм чела е надграждало по един или друг начин точно този стремеж за zoom-out, да видя повече, да разбера повече, да знам повече.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Неее, храната е само за пред компютъра . :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Аз обичам да пия предимно вода. Много съм скучна в областта на небцето.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Не ме ужасява чак, но не обичам да драскам. Отбелязвам пасажи в ума си. Ако ги забравя – още по-добре. Следващия път като чета усещането ми ще бъде ново.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Ако чета хартиена книга просто запомням страницата. Имам много сладки книгоразделители, които сме правили с децата, но в повечето случаи не са ми под ръка.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

И двете. Художествената литература може да бъде много сериозна и информативна, а нехудожествената може да бъде красива по своя си начин и да докосва душата. Не знам защо човек би се лишил от единия или другия вид. Те се допълват като мляко и кафе.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

Отново двете. Аз съм от хората, които обичат да си наплюнчат пръста, но пък е-книгите пестят толкова място! Все пак, любимите книги ги имам на хартия, за да ми отлежават и да добиват онзи характерен аромат на древна мъдрост. :) Magdalena Sokolova

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Държа, и то много. Тази ми склонност понякога ми създава проблеми с половинката в 2 часа през нощта.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Трудно захвърлям книга и обикновено мога да понеса доста голяма доза раздразнение, стига да изразява гледна точка, с която не съм се сблъсквала преди. Ако е нещо ново, ще го изтрая, за да го разуча. Не си губя времето с нещо, което ме дразни с позната глупост.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

О, да! Това е доста голямо майсторство – да опишеш героя така, че да предизвикаш силно отношение у читателя. Заслужава адмирации.

Какво четеш в момента?

Всичко на Удхаус – друг мой любимец. Според мен всеки лекар трябва да го препоръчва на пациентите си вечер преди лягане. Прекрасен човек и талантлив писател, чиито творби биха могли да направят много за съвременния стресиран човек.

Коя е последната книга, която си купи?

Купих няколко книги, които децата избраха. Помня, че сред тях бяха „Паяжината на Шарлот“ и една за Юлисис Мур, май беше „Вратата на времето“.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

По няколко мога, стига да са на различна тематика. Сега заедно с Удхаус попрочитам и една детска психология, както и едни сентенции за потребностите на следващото поколение.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Място – някъде на топло. Време – дъждовното, то се знае.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Зависи. Нехудожествената литература и поезията ми харесват, когато автора казва много с малко думи. Това е талант, който не притежавам и на който се възхищавам. От друга страна, вмъкна ли се в света на някой автор на художествена проза, не ми се излиза бързо, дори и да го е предназначил за деца. :)

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

На приятелите си препоръчвам „Война и мир“ години наред, но те или не ме възприемат като авторитет, или се плашат от това, че няма да има с какво да си подпират масата. :)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.) ?

Първо по език, после по тематика в тази категория. И горе-долу по височина, за да са лесни за бърсане на прах.

 

*Хоумскулинг, или домашното образование, се практикува в САЩ от 30 години, където тази форма на обучение вече е призната. В България, домашното образование не е изрично забранено, но не е и разрешено. Идеята на този тип образование е родители и деца сами да преценяват по кои предмети да учат и по колко, за да може, ако детето има някакъв талант, да го развива пълноценно.