fb
Специални

Как четеш: Стела Точева

5 мин.

Днес ви срещаме със Стела Точева – Head of Sales Processes в Modis водеща аутсорсинг компания, която предоставя ИТ и дигитални инженерни решения с фокус върху иновации и дигитална трансформация. Работи в компанията от 2011 година и определя себе си като мечтател, който обича да сбъдва мечтите си. Казва, че комуникацията с клиенти и хора е много важна за нея. „Може би е заради работата ми, в комбинация с моята същност, но бих се определила като мечтаещ реалист. Мечтая в граници, които знам че са реалистични, защото за мен е важно да сбъдвам и да виждам резултатите. Това ме зарежда да продължа“, сподели пред екипа ни Стела. Кои са книгите, които са оставили следа в живота ѝ, разберете от интервюто.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Много са май. :) Но последната, която ми повлия и ме накара да променя нещо в живота си, беше на Наполеон Хил – „Мисли и забогатявай“. Повлия ми в много човешка насока, пречупих посланията от екзистенциална гледна точка. Може в някакъв момент и да забогатея. ;)

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Рядко похапвам. Обичам да съм съсредоточена и да няма нищо, което да ме разсейва от книгата. Но когато похапвам, обикновено са плодове или малко ядки.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Зависи къде съм и по кое време на деня чета. Ако съм на плажа например, определено трябва да имам вода плюс освежаващ коктейл. Вечер вкъщи бих си сипала чаша хубаво червено вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Книгата е нещо много чисто и свещено за мен. Никога не бих драскала или прегъвала страници, за да се върна. Така са ме научили – уважавам книгите и се старая след като съм прочела една книга, да я оставя в перфектно състояние.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Отбелязвам си с разделител, дори само с листче хартия пак става. С всичко друго – прегъване, оставяне на книгата отворена… имам усещането, че причинявам болка на книгата

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете, въпреки че напоследък съм по-скоро на нехуджествена вълна.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Аз съм силно визуален тип човек и предпочитам електронна или хартиена книга. Аудиокнигите не са моето нещо.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да, предпочитам да прочета главата докрай. Но ако нещо ме разсейва или ми се спи, е по-добре да спра, където съм, и да продължа след това.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, за съжаление ми се е случвало няколко пъти. Аз съм много последователен човек и ако веднъж започна една книга, за мен е важно да я довърша. Но ако книгата ме натоварва по някакъв начин, много ми е неприятно, но я оставям. Скоро имах такъв случай – започвах да чета една книга за трети път, но в крайна сметка много ме натоварваше, не можах да продължа и я оставих.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, ако книгата като цяло не ме натоварва и има поне един герой, който да ми харесва, мога да я харесам. Нормално е да има лоши герои. :)

Какво четеш в момента?
„Глина“ на Виктория Бешлийска.

Коя е последната книга, която си купи?
„Готварската книга на Дядо Славейков“ – Петко Р. Славейков.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета и по повече от една, но винаги има водеща. Втората и третата винаги остават малко на заден план и след това ги довършвам. Доста последователна съм.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Трябва да ми бъде спокойно, не задължително тихо. Обичам да чета на плажа и вечер.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Повече предпочитам самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Обикновено се повлиявам от дадена книга и автор и ги препоръчвам, докато не се „влюбя“ в следващия автор и книга. Но има няколко, които си остават винаги „в сърцето“.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Всичко е организирано по жанр… и размер на книгата, когато е различен.

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.