fb
Как четешСпециални

Как четеш: Владимир Сиркаров

5 мин.
image-vladimir

Владимир Сиркаров е сред съоснователите на института Brain Workshop Institute и определено е сред младите хора, които най-страстно говорят за икономика у нас. В момента е съавтор и водещ на предаването за икономика и финанси „Boom & Bust“ по телевизия Bulgaria ON AIR, а едно изречение във визитката му („Чете предимно специализирана литература, но се надява по-често да има възможност да се отдава на художествен тип четива“) и последната му профилна снимка във Facebook с книга в ръка ни накараха да го помолим да се включи в нашата рубрика.

Какво са книгите за теб?
Ако опитам да отговоря с една дума, бих казал богатство. Книгите са начин на живот и най-вече начин да промениш начина си на живот.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Изключително труден въпрос … Мисля, че най-силно влияние върху мен от философска и икономическа гледна точка оказа порталът mises.org (официалната страница на Институт „Лудвиг фон Мизес“ – б.ред.), където напълно безплатно може да се свалят стотици прекрасни книги.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
По-често чета късно вечер и гледам да се ограничавам от каквато и да било храна. Признавам си обаче, че моето лекарство против доспиване са слънчогледовите семки или суровите ядки :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Нямам някакви конкретни предпочитания. Най-често посягам към чаша пълна с вода или фреш от портокал.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Прочетените от мен книги са разчертани и надраскани от първата до последната страница. Позволявам си да правя това, защото никога не взимам книги назаем. Чета само свои книги, които никога не давам назаем :)

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Не ползвам такива пособия. Помня докъде съм стигнал, а и честно казано бързо прочитам зачетените от мен книги.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Повече от десет години чета предимно специализирана литература. Искрено се надявам, по-често, да ми остава време и за художествена.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Хартиени издания! Точка.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Старая се винаги да завършвам определена глава или раздел преди да затворя книгата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Разбира се, че мога да спра четенето на подобна книга! Въпреки, че думата „дразни” е леко подвеждаща :)

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Има такъв шанс. Щом ме дразнят, следователно пораждат емоция у мен и то силна. Виж, ако главните герои са ми безразлични, тогава книгата няма шанс да се нареди сред любимите ми.

Какво четеш в момента?
Препрочитам две книги. Едната е великата „Теория на парите и кредита” на Лудвиг фон Мизес, заедно с „Парите, банковият кредит и икономическите цикли” на Иезус Хуерта Де Сото.

Коя е последната книга, която си купи?
За последно купих голямо количество от книгите на Айн Ранд, предназначени за коледно-новогодишните празници. Някои от заглавията: „Добродетелта на егоизма”, „Капитализмът: непознатият идеал”, „Изворът”, „Новата левица: антииндустриалната революция”.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Много зависи от книгата, но по-често чета няколко книги едновременно.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Чета предимно нощно време. Почти всяка нощ между 00.00 и 6.00 отделям време за четене, писане и ровене в интернет ресурси. Когато имам възможност, през делничните следобеди и в събота, обичам да посещавам кафенетата Costa, Orange, Киара. Атмосферата за четене е много приятна.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
По стечение на обстоятелствата, нямам голям избор и се съсредоточавам предимно на самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Става ли въпрос за икономика, горещо им препоръчвам да се докоснат до гения на Мъри Ротбард и множеството му блестящи книги. Фундаменталните трудове на Лудвиг фон Мизес също се четива, които могат да се нарекат истинско богатство. Като автори бих отличил и Ханс Херман Хопе, Гуидо Хюлсман и Филип Багус.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Подредбата ми се базира изцяло по жанр, без други специфични особености.