fb
СпециалниЧети повече

„Как да…“ – бъдещето на съвременната полезна и интересна литература

4 мин.

Advertorial

Да говориш за книги и за литература напоследък е нещо като тема-табу. Според една част от хората днес вече никой не чете, докато останалите, не толкова песимистично настроените, твърдят, че просто четивните навици са по-различни…

Истина е, че модерните книги са по-различни, но това едва ли е нещо странно. Литературата никога няма да спре да се променя. Така е било преди, така е и сега. Така ще бъде винаги. Факт е обаче, че днес намираме четива, които не само в жанрово и смислово отношение никога не са представлявали част от домашната библиотека, но и сами по себе си са създадени с друга, освен развлекателна цел.

Говорим за книгите от типа „Как да…“. Нали се сещате – онези малки книжлета, наподобяващи малко по-детайлни инфографики, или пък огромните гайдове, вариращи от указания за приготвяне на домашен хляб до това как да станем богати за една седмица? Тези книги се търсят все по-често и често. Те се харесват от все повече хора. И не само това, книгите от типа „Как да…“ са и нужни на все повече хора, което и обуславя характера им. Те съчетават полезното с приятното, което навярно мотивира и читателите им да си ги купуват. Защото нека си признаем – сама по себе си книгата отдавна не е източник на забавление. Тя е по-скоро символ на образование, обучение, изобщо придобиване на нови знания.

Младите хора предпочитат да учат на компютрите си. Дори пищовите им за изпити вече не са в хартиен вариант, а под формата на файлове в мобилни устройства. Но и възрастните не им отстъпват, като намират за удобно да носят цялата си домашна библиотека през цялото време със себе си в своя електронен четец, спестявайки малко рафтове в дома, за да се подредят сувенирите от екзотичните места, на които са били, четейки електронна книга по време на полета до там…

А книгите „Как да…“ са не само полезни и приятни, но и са достъпни и разнообразни като тематика, позволявайки на читателя да се обогати в свободното време, да преодолее трудности в определени ежедневни или служебни задължения, да се „ъпгрейдне“, както се казва. И въпреки че за някои по-закоравели читатели, които ще се нарекат „от старата школа“, това разнообразие е прекалено, книгите от типа „Как да…“ са бъдещето на съвременната литература.

Разглеждайки любимия си магазин с книги, ще видите заглавия които обещават да ни научат „Как да станем добри домакини“, съвети за това „Как да станем програмисти“ дори да сме завършили медицина или актьорско майсторство, наръчник за успешни родители, за неуспешни служители, за служители, подпомагащи млади родители и за успеха на родителите, които едновременно с това са лоши служители и какво ли още не…

Междувременно в Интернет е пълно и с електронни книги за свободен достъп и сваляне: все със същата „Как да“-насоченост. Попадаме на ръководства за правене на пари в Интернет, на дигитални туристически гидове и дори на упътвания от професионалисти в дадена сфера и за тяхната сфера, насочени към обикновените хора. Такава например е книгата на PokerStars с детайлно ръководство за начинаещите в покера и то писано от голям играч в индустрията. Или пък инструкциите на Беър Грилс за това как да постигаме целите си или как да оцеляваме в дивата природа. Можем да дадем още примери, но нека не се увличаме.

Такива книги можем да прочетем по пътя за хотела, в който ще почиваме това лято. Такива книги ни обещават да станем успешни, богати, красиви, добри или талантливи в дадена област, след като ги прелистим за не повече от няколко часа. Вярваме им. И доколко те оправдават очакванията ни е въпрос на личен подход и прочит на това, което пише в тези книги.

Защото за успеха са нужни труд, практика и най-вече желание!