fb
НовиниПо света

Как пандемията променя модела за купуване на книги?

3 мин.

Книгоиздателският сектор не остана незасегнат от пандемията от covid-19. Как обаче се промени моделът на купуване на книги? В статия на Publishers Weekly Кристен МакЛийн, изпълнителен директор на NPD Books, споделя, че продажбите на печатни книги през първата половина на 2020 г. са се задържали на относително добро ниво, независимо от сътресенията в световната икономика.

Безпрецедентният икономически спад затруднява оценката на последиците, които covid-19 ще окаже върху продажбата на книги в дългосрочен аспект. Въпреки това, следва да се отбележи, че издателският бизнес е оцелявал и друг път в смутни времена. По време на Голямата рецесия и времената след нея, посочва МакЛийн, само за година продажбите на книги спадат значително. През 2009 г., когато безработицата беше в своя пик, имаше покачване в продажбите от 760 милиона през 2007 до 807 милиона през 2012 г., в това число и на приходите от е-книги. През 2013 – 2019 г. нивото на продажби се задържа.

В исторически аспект търсенето на книги е постоянно, продължава МакЛийн, но моделът за купуване се променя в резултат от пандемията. В периода 1 март – 4 април рязко се е покачило търсенето на книги в категории като: занимания на открито (74% ръст на печатните издания в сравнение с миналата година); история на медицината, включително книги за грипната епидемия през 1918 г. (71% ръст); игри и други дейности (42% ръст); художествена литература (10% ръст).

Отчита се и покачване продажбите на печатни книги в сегмента художествена и нехудожествена юношеска литература в сравнение със същия период през 2019 г., като нехудожествената литература се представя особено добре.

Пандемията се оказа благоприятна за юношеските книги, отбелязва МакЛийн. Някои тенденции в този сегмент, започнали в края на 2019 г., се ускориха като резултат от пандемията. Предвид обстоятелството, че децата са принудени да си стоят вкъщи, се отчитат големи печалби при книгите за училищна подготовка. В периода 1 март – 4 април продажбите в сегмента: занимания (което включва книги за оцветяване и стикери) – ръст с 32%; учебните помагала (математика и точни науки за началните и средни училища) – с 83%, а продажбите на книги за изучаване на чужди езици (във възрастовата група 4-8 г.) скочиха с 98%.

С отшумяване на епидемията, казва МакЛийн, NPD очаква да станем свидетели на две основни тенденции: насищане и ускорение. Издателите ще пуснат значително съдържание, но ще им бъде трудно да привлекат внимание към заглавията. Продължаващите промени в издателския бизнес ще се ускорят, в това число и преструктурирането в бизнеса на дребно. Как издателският бизнес ще се представи след вдигането на ограниченията, в крайна сметка ще се определи от три фактора: стабилността на веригата на доставки, продължителността и задълбочаването на безработицата и здравния статус на всеки един бизнес от преди започване на пандемията, отбелязва МакЛийн.

Снимки: Pexels