fb
@-книгиЕ-книги

Какво знае за вас вашият е-четец

2 мин.
chetci

Дали средностатистическият читател се интересува, че читателските му навици и предпочитания са постоянно наблюдавани? Справедливо ли е по-ниската цена на е-книгите да е за сметка на достъп до личния живот на читателя? По-свободни ли сме, когато избираме хартиената пред дигиталната книга? И защо избираме по-непопулярната марка е-четец – за да защитим личното си пространство или защото качеството на продукта е по-добро? За съжаления еднозначни отговори на тези въпроси са трудни, а обобщенията почти невъзможни.

Kindle, Nook и Kobo са трите водещи марки е-четци сред читателите на е-книги в Северна Америка и Западна Европа. Мегакомпании (Amazon, Barnes§Noble, Kobo), които ги произвеждат също продават и електронни книги, което им позволява да получават достъп до информация за навици за четене на своите клиенти. Те знаят колко време четете една книга; по кое време на денонощието четете; вашите книжни предпочитания и тенденции и процеса ви на четене; по колко книги едновременно четете.

От Kobo наскоро пуснаха доклад за тенденциите в четенето в Канада, Великобритания и Австралия. Според този доклад австралийците четат най-много книги от жанра мистерия – 63,5%, британците се “плашат” от обема на “Щиглецът” (по-малко от половината британци, които са изтеглили бестселъра, награден с Пулицър на Дона Тарт, са го прочели “от корица до корица”), а болшинството канадци (70%) завършват последните страници на четивата си от понеделник до петък, когато се предполага, че са на работните си места.kobo

Amazon вероятно имат най-голямата империя, когато дума за наблюдение на читателските навици на потребителите си. Компанията притежава Shelfari – социална медия, фокусирана върху електронните книги и статистиката за тях; най-големия сайт за обсъждане на книги Goodreads и Comixology – най-големият разпространител на дигитални комикси в света.

Вашият Kindle, Nook или Kobo четец  знае всичко за вашите предпочитания като читател. Ако човек е по-параноично настроен, лесно може да се притесни за неприкосновеността на личното си пространство.

Тези факти позволяват на по-малките компании производители на е-четци да процъфтяват. Icarus, Onyx и Pocketbook са най-големите играчи на международната сцена. Те лансират своите четци по целия свят. Голямото предимство на тези фирми е, че нямат скрити мотиви за събиране на лична информация за клиентите си. Те единствено продават своя продукт. Ако изтеглите безплатна или си купите е-книга от интернет книжарница, вашите действия няма да бъдат проследявани, обобщавани и оповестявани.

А според вас коя е по-добрата марка четец на дигитални книги и защо?