fb
БългарияНовини

Капка Кънева открива изложбата си „Облак, сянка“ през май

2 мин.

Илюстраторката Капка Кънева, чиито корици красят книгите на множество български и съвременни чуждестранни автори на пазара, представя новата си изложба на хартиена пластика. Откриването на „Облак, сянка“ ще се състои на 10 май, четвъртък, от 18:30 ч. в галерия „Ракурси“ (София, ул. „Хан Крум“ 4А). Желаещите да я посетят могат да го направят до 26 май включително.

Изложбата включва голямоформатни фотографии на хартиени обекти, създадени за кориците, по които Капка е работила. Графичната селекция обединява илюстрации към стихосбирки, както и поредица експерименти с пластиката на хартиените облаци. Посетителите за първи път ще видят и оригиналите на редица хартиени скулптури.

Капка Кънева е родена в София през 1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в Cite Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Между 2009 г. И 2014 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а от 2014 е главен асистент в катедра “Книга и печатна графика” в Националната художествена академия. 

Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект. Нейни творби са притежание на НХГ, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и др.

Интервюто ни с Капка можете да прочетете тук

Снимка на публикацията: Капка Кънева – художник/Kapka Kaneva – artist