fb
Ревюта

„Картър & Лъвкрафт“ между космическия ужас и ноара

4 мин.

Ако трябва да изброявам автори, които представляват неизчерпаем източник на вдъхновение за колегите си, то Лъвкрафт ще бъде сред първите – ако не и начело на списъка – за които ще се сетя. Бащата на хоръра (без да пропускаме и Едгар Алън По, разбира се) и създанията, обитаващи мрачните дълбини на съзнанието му, са перфектната примамка и за читателите. Заложиш ли я в сюжета си, особено ако пишеш история със свръхестествени елементи, ще уловиш вниманието на мнозина. Джонатан Л. Хауърд го доказва със своя трилър „Картър & Лъвкрафт“ (изд. „Exlibris“), към който посегнах именно поради тази причина.

Главният герой Дан Картър изоставя работата си в полицията след приключването на особено зловещ случай, завършил не само със смъртта на сериен убиец на деца, но и с напълно лишеното от логика самоубийство на партньора му. Сега Дан се изявява като частен детектив, излязъл като по калъп от филм или роман ноар (факт, с който той е абсолютно наясно и нерядко иронизира), и се опитва да води някакво подобие на нормален живот след трагедията.

Странностите на съдбата обаче не го оставят на мира – по неведоми пътища Картър се оказва собственик на антикварна книжарница, въртяна от наследничка на самия Хауърд П. Лъвкрафт. Противно на очакванията, Емили изобщо не е във възторг от кръвната си връзка с именития писател и още по-малко от ненадейната поява на обруления детектив с претенции към територията й. Двамата обаче ще се окажат доста ефективно дуо, когато поредица от странни и наглед невъзможни за извършване убийства си проправят път към тях и ги завличат в сценарий, достоен за страниците на „Некрономикон“.

„Картър & Лъвкрафт“ започва обещаващо и изгражда подобаващо мрачна атмосфера на неизвестност и надвиснала заплаха. Осбено ми допаднаха способностите на „злодея“, позволяващи му да причинява смъртта на жертвите си чрез немислими и направо необясними методи. Ясно е, че не използва средства, предоставени му от нормалния свят, и любопитството да отгатнеш откъде черпи сили (или познания?) е една от интригуващите енигми в сюжета.

Джонатан Л. Хауърд пише приятно и увлекателно, с доста препратки, и то не само към Лъвкрафт. Редува сцени на силно напрежение с такива на съсредоточено разследване и разплитане на възела от загадки. Не бих казала, че ще разгръщате трескаво страниците, но романът си остава изпипан, поне до един момент.

Колкото и странно да звучи, неизвестността, мистериите и ноар елементите ми харесаха значително повече от намесата на свръхестествените същества, чиято поява иначе беше чудесно подгрята. Не знам дали е защото съм се разсеяла, или неусетно съм изгубила интерес, но по време на решаващия сблъсък често не можех да разбера какво, по дяволите, се случва. Сюжетът внезапно става крайно изчанчен и метафизичен, което по принцип не ме притеснява, даже напротив – приветствам го, но Хауърд сякаш не успява да обясни достатъчно ясно идеите си. А може би замисълът му е да се почувстваш объркан?

Макар последната част на „Картър & Лъвкрафт“ да не ми се стори чак толкова силна на фона на останалото, финалът, който Хауърд спретва, е чисто и просто страхотен. Той безспорно е най-сполучливата изненада в романа. Така ме въодушеви и впечатли, че въпреки насадилото се до момента колебание дали си струва да чета следващата част, моментално зажаднях за продължението. Повярвайте ми, дори само заради този завършек си струва да дадете шанс на книгата, особено ако искате да се разнообразите от реалистичните трилъри и криминални сюжети. Подгответе се обаче за осъзнаването, че не сте нищо повече от мижитурка в окото на една съсипваща вселена на архаичен ужас. Така де, все пак говорим за Лъвкрафт.

Не знам какви са плановете на Джонатан Л. Хауърд – дали прави кроежи за трилогия или за по-разтеглена история, но ако „След края на света“ е добра и се възползва успешно от сочния обрат на финала на „Картър & Лъвкрафт“, смятам, че може да се получи една наистина оригинална и запомняща се поредица, която бих следила с интерес.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!