fb
НовиниПо света

Книги за реални събития влизат в краткия списък на „Букър” 2022

2 мин.

Шестима автори от пет националности влизат в тазгодишния кратък списък за наградата „Букър”. Селекцията през 2022 г. включва и най-възрастния автор, попадал някога в краткия списък – Алън Гарнър, с книгата Treacle Walker. Писателят ще навърши 88 години в деня на церемонията по награждаването – 17 октомври.

Много от романите са вдъхновени от събития от реалния живот. Glory на Новиолет Булавайо е сатира, вдъхновена от „Фермата за животни“ на Джордж Оруел. Базирана на падането на Робърт Мугабе, Small Things Like These на Клеър Кийган изследва злоупотребите в пералнята на Магдалина през 80-те години на миналия век в Ирландия, а The Trees на Пърсивал Евърет е силен роман за линчуването на Емет Тил в Мисисипи през 1955 г. Действието в The Seven Moons of Maali Almeida на Шехан Карунатилака пък се развива по време на гражданската война в Шри Ланка. Последното заглавие в краткия списък – Oh William! на Елизабет Страут, е третият роман от поредицата на авторката за Луси Бартън и представя размишленията ѝ за брака след смъртта на втория ѝ съпруг.

„Смятаме, че тези шест книги дават силен отзвук за важни неща“, каза Нийл Макгрегър, председател на журито за 2022 г. „Всички те са за събития, които в известна степен се случват навсякъде и засягат всички нас. Всяка история демонстрира какво изобилие от англичани има, колко различни светове, реални и въображаеми, съществуват в това просто на пръв поглед пространство, англосферата.”

Победителят в наградата Букър за 2022 г., най-голямата награда за художествена литература в Обединеното кралство за произведения, написани на английски език, ще получи £50 000.

Краткият списък на наградата Букър за 2022 г.

Glory от Новиолет Булавайо

The Trees от Пърсивал Евърет

Treacle Walker от Алън Гарнър

The Seven Moons of Maali Almeida от Шехан Карунатилака

Small Things Like These от Клеър Кийган

Oh William! от Елизабет Страут