fb
СпециалниЧети повече

Книгите са полезни за здравето – научете защо и как да превърнете четенето в ценен навик

7 мин.

Всяка следваща година се заричаме не само да четем повече, но и да помагаме на много нови хора да заобичат книгите. Оказва се, че те помагат както за емоционалното, така и за чисто физическото ни здраве! Представяме ви със съкращения статия, публикувана в Popular Science, която не само ни убеждава в ползите от четенето за ума, сърцето и тонуса ни, а и ни дава прости, но полезни съвети как да превърнем книгите в неизменна част от ежедневието ни – при това във всички формати.

 

Защо книгите са полезни за нас

Науката е открила, че четенето е ключово за здравето на мозъка. Вече знаем, че то е полезно за детското развитие. Изследване върху близнаци, проведено в Калифорнийския университет в Бъркли, установява, че деца, които започват да четат от ранна възраст, се представят по-добре в тестовете за интелигентност, например анализи на речниковия запас.

Други проучвания доказват, че четенето продължава да развива мозъка и на възрастните. През 2012 г. в Станфордския университет участници в едно от тях четат откъси от Джейн Остин, докато се намират в апарат за ядрено-магнитен резонанс. Благодарение на него е потвърдено, че четенето би могло да спомогне за забавянето и дори преустановяването на когнитивния упадък.

Писаното слово също така може да повиши емоционалната интелигентност. През 2016 г. обзор по темата изтъква, че читателите на художествена литература притежават добре развити сетива за умението, което учените наричат „теория на ума“. Тя представлява способността да приписваш умствени състояния на себе си и на другите, както и да осъзнаваш, че е възможно околните да изпитват различни желания, емоции и мисли от теб самия. В резултат на това редовните читатели показват повече емпатия от останалите хора.

Ето как книгите не само могат да послужат като загрявка за мозъка, но и да те превърнат в по-добър човек. 

 

Как да четем повече

Графикът ни е доста натоварен и невинаги можем да вмъкнем четенето в него. Ето защо, ако все още сте неопитен читател, ви съветваме да започнете стъпка по стъпка. Когато си поставяте нова цел, е препоръчително да си зададете конкретна задача, върху която да надграждате. Дайте начало на читателския си навик с, да речем, пет страници на ден от книга, която ви е интересна. Когато сте постигнали този минимум, продължете с десет, после с двайсет, докато не достигнете крайната точка.

Същественото в случая е да се съсредоточите върху собствените си интереси. Не скачайте направо върху „Братя Карамазови“ само защото е Сериозна Литература – можете да извлечете гореспоменатите ползи за мозъка от който и да е ваш любим жанр. Да четеш книга по собствен избор, превръща дейността в удоволствие вместо в задължение, така че е по-вяроятно да ѝ се отдадете с желание.

За да спазите минимума от страници, няма да навреди да държите подръка някой том, приложение за аудиокниги или електронен четец в ежедневието си. Така, когато ви се отвори малко свободно време – например докато чакате приятел, пътувате с метрото или вършите задача, която не изисква пълното ви внимание, – можете да дадете предимство на текста, а не на любимата си мобилна игра.

 

Хартията срещу екрана

В този ред на мисли, как ще разрешим вечния дебат: хартията срещу екрана и аудиото? Макар мнозинството читатели да отреждат първото място на традиционния печатен формат, науката все още не е доказала, че физическите книги превъзхождат с нещо дигиталните.

Засега академичните изследвания са фокусирани върху запаметяването на прочетената информация. На пръв поглед хартиените книги водят в тази надпревара, но е доказано, че ефективността им зависи от обстановката и контекста. Едно от споменатите изследвания се провежда в лабораторни условия: всички студенти, взели участие в него, четат един и същи текст, но някои гледат думите на хартия, а други – на екран като PDF файл. В рамките на друго изследване ученици в класна стая четат от печатна книга или iPad, но резултатите и от двете проучвания не установяват някаква значима разлика между форматите.

Що се отнася до аудиокнигите, към момента се смята, че те стимулират мозъка също толкова силно, колкото и хартиените страници, макар да влияват на сивото вещество по различен начин. Понеже слушате история, използвате различни методи да я разшифровате и разберете. С печатните книги вие трябва да предоставите гласа, наречен прозодия представяте си „мелодията и ритъма на речта“, интонацията, ударенията на различните срички и т.н. В случая с аудиоформата актьорите, които озвучават текста, ви връчват тази информация, така че мозъкът ви не генерира самата прозодия, а по-скоро работи в посока възприемането ѝ в ухото ви.

Аудиокнигите обаче безспорно повлияват на мислите и чувствата ви. Казано накратко, слушането им категорично се приема за четене. Добра новина, която позволява да вмъкнете повече време за тази дейност в графика си. Можете да си сложите слушалките и да слушате ауидокнига дори когато очите ви трябва да са нащрек – докато се возите, шофирате или вървите към работа. Интересен факт е, че на магистралата аудиокнигите даже могат да ви помогнат да бъдете по-внимателни. Лекото разсейване позволява на мозъка ви да държи под контрол монотонната задача, която дългото шофиране представлява.

В крайна сметка, ако се надявате да развиете читателските си навици, не бива да пренебрегвате нито хартиения, нито дигиталния, нито аудиоформата. Спрете се на онзи, който най-добре обслужва нуждите ви, или пък на комбинация от трите в зависимост от случая.

 

Мястото на четенето в ежедневието ни

Навикът на редовното четене може да ви се отплати по много и различни начини. Едно изследване например измерва как определени дейности забавят сърдечния ритъм и установява, че четенето само на шест страници от дадена книга успокоява с 68% повече.

Разгръщането на книга е широкоразпространена „релаксираща дейност“, така че лекарите препоръчват да я пригодим към ритуала ни преди лягане. Четенето в леглото може да послужи като знак за тялото ви, че е време за сън. Ако преди това сте заровили нос в хартиените страници, те биха могли да ви попречат да се отдадете на вредни навици като взирането в телефона. Ако пък всичко, с което разполагате за четене, се намира именно в телефона ви, то е препоръчително да намалите яркостта на екрана, така че лъчението да не нарушава прекалено съня ви.

Книгите дори могат да ви помогнат да влезете във форма, поне ако са в аудиоформат. Изследване, проведено от Университета в Пенсилвания, открива, че хора, на които им е позволено да слушат не музика, а само някоя увлекателна аудиокнига във фитнеса, се качват по-често на пътечката.

Последно, но не и по важност, четенето е способно да увеличи продуктивността ви. Почивката между две задачи, едната от които изисква различен набор от умения, може да подобри концентрацията ви и краткосрочната ви памет. Ако разсеете ума си за момент, после можете да се върнете към задачата с освежен поглед и подновен фокус. Следващият път, когато изгубите мотивация за работа, решението би могло да е няколко прочетени страници в обедната ви почивка.

Изберете новата си книга от Ozone.bg. Приятно четене!