fb
БългарияНовини

Книжен базар с кауза в подкрепа на медийната грамотност на 23 май

3 мин.

Книжен базар в подкрепа на каузата за медийна грамотност организира на 23 май екипът на “Аз чета” – най-големият сайт за книги и четене в България. Третото издание на базара е част от кампанията за набиране на средства за финансиране на “Проект 48” – национална инициатива за повече медийна грамотност, вдъхновена от класическата антиутопия “1984” от Джордж Оруел. По традиция домакин на книжния базар е НЧ “Читалище.то” 2014, което е и съорганизатор на проекта. Адресът е ул. “Лавеле” 11, а организаторите ще ви очакват там на 23 май от 14 ч. до 18 ч. при спазване на всички санитарни предпазни мерки.

Тези, които не могат да се включат в базара на място, също ще могат да допринесат за каузта за медийна грамотност. Всеки може да направи дарение в “Платформата”.

Изминалите два месеца бяха много трудни за всички културни институции, включително и за нашето читалище. След периода на изолация отново е възможен живият контакт с културата и изкуството и ние виждаме в това добър знак за завръщане към така необходимата за обществото нормалност. Радваме се, че първото ни публично събитие ще се проведе непосредствено преди светлия празник на българската култура и писменост 24 май. Това ни дава чудесен повод да прекараме няколко часа с хубави книги в подкрепа на важния за нас „Проект 48“ разказва Милена Златарова, председател на настоятелството на НЧ “Читалище.то” 2014.

“Проект 48” стартира на 3 март и е вдъхновен от класическата антиутопия “1984” от Джордж Оруел. В рамките на проекта знаковата антиутопия ще излезе в ново, библиофилско издание, а 10% от тиража ще бъде дарен на училищни библиотеки в страната.

“За целта стартирахме и кампания за набиране на средства, необходими за издаването на книгата. Книжният базар трябваше да се случи в началото на април. Макар пандемията да промени графика, тя ни показа и колко жизненоважна е медийната грамотност в условията на криза. Вирусът на фалшивите новини се оказа дори по-заразен то този на COVID-19”, допълва Милена Ташева от “Аз чета”.

Изданията, които ще се предлагат на базара, са предоставени като дарение от екипа на „Аз чета“ и приятели – предимно съвременна литература и почти нови книги на символични цени. С оглед на безопасността, в “Читалище.то” ще бъдат допускани само по няколко души едновременно, а носенето на лични предпазни средства е задължително.

Повече за “Проект 48” можете да научите на сайта на кампанията www.project48.net и да я подкрепите чрез дарение в “Платформата”.

Събитието във Facebook ще намерит е тук.

Вижте още:

„Аз чета“ отбелязва годишнина с проект за медийна грамотност, вдъхновен от Оруел

„Не се паникьосвайте!“ и подкрепете „Проект 48“