fb
БългарияНовини

Комикс разказва една истинска история за борбата в името на демокрацията

3 мин.

Нов комикс проект ще се появи сред българските заглавия през септември 2021 г. Графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ на Веселин Праматаров разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвметсво с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Изданието ще излезе благодарение на Издателска къща КИБЕА.

Медийни партнори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, „Аз чета“ и Въпреки.com.

„Комиксът е насочен към съвременния българин… накрая поантата, епилогът е за нишките, които ни движат. Мотивите, които ни карат да вършим неща“, казва Веселин Праматаров.

През 2018 година Едуард Генов (посмъртно), Александър Димитров и Валентин Радев (посмъртно) получиха признание от Чехия и Словакия. Чешкият институт за изследване на тоталитарните режими и Сенатът, Горната камара на парламента на Чешката република, връчиха на тримата Награда за последователна защита на принципите на демокрацията, свободата и човешките права.

По повод 50-годишнината от протестите на тримата български студенти по история от СУ „Св. Климент Охридски“ срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, президентът на Словашката република Андрей Киска издаде указ за награждаването им с високо държавно отличие. Официалната церемония по награждаването се състоя на 16 ноември 2018 г. в Посолството на Словашката република в София в навечерието на Международния ден на студентите и Деня на борбата за свобода и демокрация. Високото държавно отличие на Словашката република – орден „Бял двоен кръст – трета степен, цивилен“  връчи посланикът на Словашката република Н. Пр. Мануел Корчек лично на г-н Александър Димитров, ордените на починалите Едуард Генов и Валентин Радев бяха получени от техните синове.

Изборът, историята на тримата студенти по история да бъде представена и издадена под формата на комикс, е целенасочен. Комиксът, като художествена и същевременно образователна медия, се налага все повече в Чехия и в редица други държави. Консултантът на комикса д-р Антон Стайков, специалист в областта на комикса и зам.-председател на Съюза на българските художници, подчертава, че до този момент няма български собствено политически комикс.

„Присъства частично, пропагандният комикс, но най-вече комиксът в България е възприеман, през тези стотина години, като детско изкуство, като изкуство за приключенски истории, фантастични…“, коментира той.

Издаването на „На конци. 1968. Една действителна история“ е общо усилие на няколко институции: Чешкия център, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София, Теленор България, Представителството на Европейската комисия в България, Издателска къща КИБЕА. В рамките на проекта ще бъдат организирани представяния на книгата в София и в други български градове. Специално внимание ще бъде обърнато на децата в училищна възраст – основен и среден курс на образование, за които ще се подготвят и срещи с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи. На страницата на Чешкия център своевременно ще бъде качвана информация за подготовката на проекта, партньорите, разговори с участниците и авторите, информация за екипа, който го подготвя и др.