fb
НовиниПо света

„Копринената буба“ на Робърт Галбрейт излезе на пазара със скандал

2 мин.

Втората книга от поредицата на Робърт Галбрейт за детектива ветеран Корморан Страйк „Копринената буба“ (‘The Silkworm’) от четвъртък е на пазара във Великобритания, но излизането й бе съпроводено със скандал в САЩ. Година след публикуването на първата част, която след вял старт получи тласък от „изтичането“ на новината, че зад името на автора всъщност стои Дж. К. Роулинг, вторият роман за Страйк бе спрян от предварителна продажба от Amazon.com. Това лиши „Копринената буба“ от възможността за летящ старт и в първите часове от продажбите книгата бе на незавидната 476 позиция в класацията с най-продавани книги на онлайн търговеца.

booksВ четвъртък говорител на Hachette Book Group, собственик на американския издател на Галбрейт Mulholland Books, каза пред Publishers Weekly, че от компанията не са сигурни защо бутонът за предварителни поръчки в Amazon не е бил активен и дали не става въпрос за техническа грешка. Няколко седмици по-рано обаче в медиите се появи информация, че двете компании не могат да се разберат за търговски условия и това ще засегне нормалните продажби на над 5000 заглавия на автори като Малкълм Гладуел, Никълъс Спаркс, Майкъл Конъли, Джеймс Патерсън и др.

Независимите книжарници в САЩ имаха около месец, за да се възползват от неразбирателството между Amazon и Hachette, като някои от тях заложиха именно на предварителните продажби на „Копринената буба“. Сиатълската Third Place Books предложи на клиентите си 20% отстъпка и безплатна доставка в града, като срещу това си осигури 50 предварителни поръчки. Акцията достигна до самата Дж. К. Роулинг, която пусна поздрав към Third Place Books в туитър профила си. От Hachette пък изпратиха брандирани тениски и чантички, за да подкрепят промоцията.

Втората част от приключенията на Корморан Страйк проследява разследването около писателя Оуен Куайн, който изчезва броени дни след като е написал изобличаващ животите на известни личности роман. Преди дни българските издатели на Галбрейт „Колибри“ съобщиха на сайта си, че родното издание на книгата ще се появи в книжарниците у нас през ноември.

[ + ]