fb
Ревюта

„Короносната кула“ – началото на Ририя

2 мин.
Koronosnata kula

Koronosnata kula“Короносната кула” („MBG Books”) на Майкъл Дж. Съливан е първата книга от „Хрониките на Ририя”, чието действие се развива преди събитията в цикъла „Откровенията на Ририя”, и тъй като обичам да чета хронологично, реших да започна с нея, преди да продължа с приключенията на Ейдриън Блекуотър и Ройс Мелбърн. На тези, които вече са чели „Откровенията на Ририя”, книгата ще даде възможност да разберат как е започнало всичко, а на другите като мен – да започнат историята от самото й начало. Да научат как се е сформирал съюзът между Ейдриън и Ройс и каква е била тяхната първа мисия.

Може би именно защото описва началото, “Короносната кула” ми се стори малко бавна и не толкова изпълнена с действие. Нямаше и магия, която да компенсира леко по-мудното развитие на историята. Предполагам, втората книга „Розата и бодилът” ще поправи това, тъй като вече действащите лица са поставени, а интригата е завързана.

Срещаме се с младите Ейдриън и Ройс, които са на кръстопът в живота си. Единият е приключил с военната си кариера и е тръгнал към родината си, а другият тъкмо е получил свободата си с цената на едно обещание. И двамата се оказват въвлечени в схемите на професор Аркадиус. Те трябва да отидат до Короносната кула и да вземат една книга, която се пази в непристъпната крепост. По пътя ще станат съюзници и ще сложат началото на приятелство, точно каквито са и плановете на професора. riyria

Въпреки по-бавното действие, разказът върви плавно и леко, а стилът на Майкъл Дж. Съливан е приятен за четене. Образите на Ейдриън и Ройс са добре описани и развити. От жанрова гледна точка, книгата е типична за средновековното фентъзи и ще се хареса на почитателите на класическата схема с приключенията, населяван от магически създания свят (все още не присъстват в тази книга, но по-късно ще се появят), ясно отличимо добро и зло и симпатични герои.

Книгата не задълбава и не задава дълбоки психологически въпроси, но е приятна за четене и със сигурност ще ви накара да поискате да прочетете и за следващите приключения на Ройс и Ейдриън.

И накрая, трябва да отбележа прекрасната работа на целия екип на „MBG Books“, чиито усилия са насочени към издирването и публикуването на фентъзи. Техният щанд на Панаира на книгата е един от най-колоритните и примамливите и ако сте любител на жанра, със сигурност сред заглавията на издателството ще намерите нещо, което да ви хареса.

[ + ]