fb
Ревюта

В страната на въображението: “Кукувицата”

3 мин.

елин рахнев кукувицата„Ако нямаше истории, животът би бил тъжен като недоядена канелена курабийка.“

Обичам симпатични книги с хубави корици. Такива книги, които правят деня ти слънчев, дават ти искрица надежда и те карат да си сложиш розовите очила. В списъка ми с оптимистично-ведро-шарено-приятни книги кацна и „Кукувицата“ на Елин Рахнев (изд. „ICU“). Не можах да устоя и да не се влюбя безумно в слънчево-изгревната корица, дърветата като глухарчета и малкото момче, което все закъснява. А историята е една такава – хем прилича на истинска, хем те изпраща на всевъзможни пътешествия в страната на вълшебствата…

Христо е второкласник и всяка сутрин с баща му закъсняват за училище. Колко ли будилници сменят, какво ли не правят – времето неумолимо лети и часовете винаги започват преди Христо да пристигне в клас. А недоволството на госпожица Стела (учителката) може да бъдат потушено единствено с история. Защото който говори – успява, а мълчанието като храст не е никак добра тактика!

Всяка сутрин Христо измисля ново оправдание, което оживява и размечтава не само децата и госпожица Стела, но и жителите на града, та даже и директора (макар и да не си признава!). Мяукащи маргаритки в град на люляци и храсти, цар – пеперуд от Пеперудова страна, индиански вожд и Пътят на север… Всички истории на Христо първоначално звучат доста странно, но като се замислиш – не е ли напълно логично пеперудите да похапват залези от ананас, а индианците да яздят коне през центъра на града? Толкова истински, толкова необходими, историите на второкласника извикват от сивите скучни дълбини дори мечтите на директора и на госпожица Стела. Защото, макар и да не го правят често, възрастните също умеят да мечтаят!

Всичко е възможно в този град:

цялото небе от мармалад,

и политат снежни балерини,

влюбени във Моцарт и Фелини…

Всеки има нужда от щастие. И надежда. От Пеперудова страна, ванилови облаци и дъжд от бонбони. Толкова е лесно да разказваш истории, да черпиш от мечтите си и да превръщаш тези мечти в реалност. А всичко започва от една кукувица…

Книгата на Елин Рахнев е от онези четива, за които няма възрастова граница. Чудесното оформление и прекрасните илюстрации на Андрей Кулев и Ася Кованова грабват очите на най-малките, шантавите истории на Христо ще се харесат и на по-големите, а истината, скрита между редовете, ще се разкрие на истински порасналите. Остава само да се решим и да отлетим на крилете на мечтите си!

Благодарение на смелата постъпка на издателство “ICU”, можете да разгледате цялата книга онлайн и да подкрепите издателството, като я закупите. Едно обаче трябва да знаете – на живо е мнооого по-красива, пъстра и вдъхновяваща!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

Цялата книга можете да прочетете и при нас.