fb
СпециалниЧети с мен

Литературни предизвикателства за малки и големи подготвят за “Чети с мен” фондация “Детски книги” и “Аз чета”

3 мин.
Cheti s men 2015

Различни литературни предизвикателства са подготвили сайтът “Аз чета” и фондация “Детски книги” за второто издание на инициативата „Чети с мен“, което ще се проведе на 6 юни (събота) от 10 ч. в Градската градина в София. Малки и големи ще могат да участват в книжната игра “Чети с мен в литературна София”, да се маскират като любимите си герои и да спечелят награди, както и да се включат в разнообразни игри с въпроси на литературна тематика.

„Чети с мен“ е инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев и се организира с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“ и сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и “Love Theater”.

Докато популярни личности четат любимите си книги на главната сцена на инициативата от 10 ч., ателие за рисунки “Бисерче вълшебно” ще бъде домакин на всички малки художници, които искат да нарисуват своя любим литературен герой. Ателието е част от Drawing Day България 2015 и картините ще бъдат включени в най-голямата колекция рисунки, сътворени в един ден от децата в цяла България. Докато малките рисуват, пораснали читатели ще им четат откъси от детски книги.

Весел “Парад на героите” ще приветства всеки запален малък читател, който се престраши да дойде маскиран като своя любим литературен герой през целия ден. Най-оригиналните костюми ще донесат на своите притежатели книжни награди.

Точно в 12.30 пред “читАлнЯта” в Градската градина, новата публична читалня, която ще отвори врати до края на лятото, ще бъде даден стартът на градската книжна игра “Чети с мен в литературна София”. В нея 6 отбора ще трябва да посетят няколко литературни точки в столицата, където ще изпълняват различни задачи. Броят на местата за участници е ограничен, като всеки желаещ да се включи трябва предварително да изпрати трите си имена, възраст и телефон за контакт на имейл pavlina@azcheta.com до 15:00 ч. в петък, 5 юни.

В следобедните часове по-големите ценителите на добрите четива ще могат да се развихрят на сцената и да покажат как изглеждат техните любими книжни персонажи, обличайки се точно като тях. Официалният старт на косплей предизвикателството е в 14 ч. на главната сцена на “Чети с мен”, а предварителната регистрация и разпределение по отбори започва в 13.30. Партньори на играта са сайтовете “Книголандия” и “Цитаделата”. Водещ на косплея ще бъде преводачът Александър Драганов, който ще прочете и ексклузивен откъс от предстоящата книга на Рик Риърдън “Гръцките богове на Пърси Джаксън”.

Преди това на сцената всички желаещи ще могат да се включат във викторина с литературни въпроси по отбори, а “Азбучна игра” ще провери кой колко автори, произведения и герои знае с различните букви от азбуката.

През целия ден пред “читАлнЯта” всеки желаещ ще може да се включи в дарителската акция за книжната колекция на новата читалня, като да донесе своя любима книга, написана след Втората световна война и издадена през последните 20 години.

Останалите партньори в “Чети с мен” също са подготвили различни активности за 6 юни. Списък с минисъбитията може да бъде видя на официалния блог на инициативата chetismen.tumblr.com.