fb
БългарияНовини

Литературните разходки из София продължават и през септември и октомври

3 мин.

Безплатните литературните разходки из София*, организирани от Фондация „Прочети София“, продължават и през септември и октомври, а ето какво да очакваме:

На 11 септември Лора Шумкова ще води последния литературен маршрут на анлийски език. Началото е в 18:30 часа пред Народния театър.

На 18 септември в 18:30 часа за последен път ще се проведе маршрутът „Софийски страници“. Лора Шумкова ще поведе всички желаещи през различни „литературни спирки“ и ще им разкаже подробности за началото на литературната история на София, за кафенето като място за литература и културно средище и много други интересни неща. Началото отново е в 18:30 часа пред Народния театър „Иван Вазов“.

Три писателски маршрута ще се проведат до средата на октомври, а техни водещи ще бъдат авторите:  Мария Касимова-Моасе, Ангел Игов и Иван Димитров. Литературните маршрути на писатели са фокусирани върху срещите със съвременни български автори – с техните разкази от първо лице, с любимите им места, литературни явления или градски легенди.

Първият гост на тази поредица беше поетесата и литературната теоретичка Миглена Николчина. През септември програмата продължава с писателката, журналистка и специалистка по етикет и протокол –  Мария Касимова-Моасе.

За своя маршрут на 25 септември (начало: 18.30 часа, пред Къщата музей на Пейо К. Яворов) Мария Касимова-Моасе казва:

Знам, че всеки четящ човек преживява по различен начин дадено литературно произведения и затова бих искала да ви разкажа за „моите“ Яворов и Славейков, да споделя как си спомням Сатирата. Едно време тя бе мястото на езоповия език. Там се изричаха истините, които инак хората си споделяха на тъмно и тайно, там властта се страхуваше от словото. На сцената на театъра бяха поставени пиеси на Георги Марков, Станислав Стратиев, Иван Радоев, Йордан Радичков… за тях искам да разкажа, за първите си срещи с тяхното творчество, за моите спомени…

Пет дни по-късно, на 30 септември (начало: 18.30 часа пред Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий) ще бъде личният литературен маршрут на Ангел Игов, формиран от негови спомени, важните за него книги, както и от работата му като писател, преводач, литературен критик и университетски преподавател.

Заключителният литературен маршрут ще бъде на писателя, поета, драматург и журналист Иван Димитров. Персоналният градски разказ на автора на романа „Софийски дует“ ще започне от двора на СУ „Св. Климент Охридски“ на 9 октомври в 18:30 часа. Всички литературни маршрути, водени от писатели,  ще завършат с едночасов разговор между публиката и авторите.

С нови три дати (14 и 28 септември, 05 октомври) продължава и Детският литературен маршрут, чийто водещ е преводачката, авторка на детски книги и съосновател на издателство „Точица“ – Зорница Христова, която обещава четене, игри и литературни пътеки между Валери Петров, Йордан Радичков, Дора Габе и още много писатели. Началният час е 11:00 и турът започва от ул. „Елин Пелин“ 1.

*Литературни маршрути „София“ е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ за 2019 година.

Снимки: Фондация „Прочети София“