fb
БлогБлогове

Готови ли сте за Litster – играта, която ще помогне на децата да се влюбят в книгите?

2 мин.

Близо 11 години след като създадохме „Аз чета“ и започнахме изграждането на истински сплотена общност от четящи хора, посещаваме училища и се срещаме буквално със стотици деца всяка седмица чрез различните инициативи на „Детски книги“. И през цялото време се срещаме лично с един проблем, който изследванията от години сочат – нивото на функционална грамотност у нас е изключително ниско, като според данните 40% от българските тийнейджъри биха изпитвали затруднения да разберат непознат текст при неговото прочитане.

Затова „Аз чета“ започва работа по литературна настолна игра, която да помогне на учениците да усвояват по-добре учебния материал по литература и буквално да се влюбят в книгите. Нарекохме я Litster – като комбинация от разпознаваемите английски думи „Literature“ и „Master„, защото искаме това да е български културно-образователен продукт, който да може да се адаптира и продава по целия свят. Целта ни ще бъде играта да може да се интегрира с учебната програма по литература в различните класове и същевременно с това да бъде достатъчно привлекателна и забавна за тези от вас, които вече са влюбени в книгите.

И макар на този етап Litster да е само на идейно ниво, вече говорим с някои от най-добрите български разказвачи на истории и художници, както и със запалени почитатели на настолните игри, за да намерим най-добрата възможна концепция за играта. Ще ползваме помощта и на учители по литература и литературоведи, а плановете ни са първите копия да са достъпни за продажба в рамките на 12 месеца.

За да се справим обаче ни е нужна и вашата помощ – ще се радваме да попълните този формуляр за това как бихте искали самите вие да изглежда тази игра и дори каква да бъде нейната цена: