fb
Ревюта

За какво ни беше да пробваме спукания презерватив?

3 мин.

Магазинът за самоубийциСпуканият презерватив е предназначен за самоубийци, които искат да умрат от болест, предавана по полов път. Той е само един от безбройните традиционни и алтернативни артикули в Магазина за самоубийци в едноименната джобна книжка на френския писател, сценарист, режисьор и художник на комикси Жан Тьоле.

Майката Люкрес и бащата Мишима, които с мрачно удоволствие въртят наследствения от десет поколения бизнес на семейство Тюваш, изпробвали един-единствен артикул един-единствен път и ги сполетяло ужасно нещастие – светлокосото, усмихнато и оптимистично бебе Алан.

Той е лъчът светлина, който разваля идилията в морално и екологично катастрофиралия свят от бъдещето, когато 21 век е само далечен спомен. Хората са толкова депресирани, че скачат от прозорците за щяло и нещяло. А „Магазинът за самоубийци“ предлага изящни решения за всеки вкус и всеки джоб под мотото „Веднъж се мре, нека поне този момент остане незабравим”.

В Магазина се продават патрони, но само по една бройка, ръждиви бръснарски ножчета – ако не успеете да сложите край на живота си с порязването, то поне тетанусът ви е сигурен. В кутията с бонбони за деца самоубийци половината са отровни, а другата половина – не, защото децата все още заслувават 50% шанс за оцеляване.

В организацията на семейния бизнес се включват всички – бащата Мишима е специалист по насилствена смърт, майката Люкрес забърква елегантни отрови за дами самоубийци, пълничката и вечно намусена дъщеря Мерилин се специализира в „Целувката на смъртта”, а депресираният анорексичен син Венсан, който страда и от зловеща мигрена, конструира лунапарк на тема „Самоубийство”.

Цялото семейство носи имената на световноизвестни самоубийци. Ако не се сещате за четиримата освен Мерилин Монро, авторът услужливо помага с бележки под линия.

Хлапето Алан, рожбата на спукания презерватив, разтърсва мрачния реализъм с „облаците и смога, прелетните птици, дето ни осират главите с азиатски вируси, радиацията и терористичните взривове”. Той донася нещо ново и непознато в този самоубийствен свят – любовта към живота, и изпълнил мисията си, го напуска с мисълта „Колко малко ни е нужно, за да бъдем щастливи!”.

Макар Жан Тьоле да е известен във Франция предимно като писател с романите си, „Магазинът за самоубийци” от 2007 г. е първата му творба, която достига до българската публика. През последните 30 години е написал 12 романа, 8 комикса и има 4 филма като автор, режисьор и актьор. В преведеното на български език произведение ясно личи природата му на сценарист – текстът носи усещането за сценарий, а не за роман.

И наистина, анимационният филм „Магазин за самоубийци” трябва да излезе в началото на 2012 г. под режисурата на Патрис Льоконт. Световноизвестният режисьор, прочул се с „Момичето на моста”, „Моят най-добър приятел” и „Човекът от влака”, също рисува анимационни образи. Така че творческият тандем Тьоле-Льоконт обещава една симпатична анимационна екранизация след около година.

Дотогава джобната книжка с изключително приятната лилава корица на Яна Карадимова е лежерно занимание за приятно прекарани 2 часа в един измислен свят на емоционална инверсия, комични крайности и вулгарен на места език.

[ + ]