fb
Ревюта

Удивителната история на Амелия Еърхарт в две книги за деца

2 мин.

Възрастните знаят, че Амелия Еърхарт е първата жена, прелетяла съвсем сама Атлантическия океан. Знаят също, че изчезва над Тихия океан, докато се опитва да завърши своята обиколка на света по Екватора. Децата обаче нямат никаква представа коя точно е тази впечатляваща дама. Рекордите ѝ пък съвсем не изглеждат кой знае какво за днешните малчугани, за които прелитането между Европа и Америка става с редовни самолетни полети. Издателство „Timelines“ „поправя“ неточностите с две книги от биографичните си поредици, посветени именно на легендата в историята на авиацията.

Първото издание е от поредица „Малки хора, големи мечти“. То е предназначено за слушатели от 5 години нагоре и разказва историята с малко текст, като залага на илюстрациите на Мариадиамантес. Чрез съвсем разбираем и опростен език книгата превежда децата през мечтата на Амелия Еърхарт да лети. Посещението на въздушен спектакъл я смайва, а возенето на биплан предопределя превръщането ѝ в пилот.

В книгата са загатнати съвсем бегло успехите на авиаторката: поставяне на лични рекорди, основаване на женски клуб на пилотите, прелитането над Атлантика. Финалът е поднесен внимателно, за да не разстрои по-малките деца с изчезването на героинята.

„Кратки пътеводители в биографии забележителни. Амелия Еърхарт“ надгражда работата на издателския екип и предлага на читателите над 8 години задълбочена информация. Авторката Изабел Томас проследява пътя на авиаторката още от детството, като вмъква детайли от живота в началото на XX век, споменава братята Райт и разяснява как Амелия е присъствала на авиошоу. Томас отбелязва какво е харесвала/не е харесвала Еърхарт, как ѝ се отразява срещата с жертви на Първата световна война, какво работи и кога точно решава, че иска да стане пилот.

Биографичното издание поднася точна и внимателно проверена информация за всяка житейска стъпка на Еърхарт. Илюстрациите на Далия Адилон допълват великолепно разказа и гарантират, че детето ще прекара часове в четене и проучване (или ще ви засипе с въпроси).

И двете заглавия, посветени на Амелия Еърхарт, прочетохме с Дàниел (4 г. 10 м.) в проект „Експериментът“.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете „Малки хора, големи мечти: Амелия Еърхарт“ и „Кратки пътеводители в биографии забележителни. Амелия Еърхарт“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!