fb
НовиниПо света

„Ман Букър“ за Марлон Джеймс и „A Brief History of Seven Killings“

3 мин.

Тазгодишният носител на наградата „Ман Букър“ е Марлон Джеймс за романа „А Brief History of Seven Killings“. Джеймс е първият автор, роден в Ямайка, който печели приза в близо половинвековната му история. Наградата бе обявена от председател на журито проф. Майкъл Ууд на пищна церемония в Лондон във вторник вечер и бе връчена от Камила Паркър-Боулс, херцогиня Кронуел.

 

Стилът на Марлон Джеймс се отличава с много жаргон, насилие и смърт, но в същото време и с особена поетична красота. Председателят на журито проф. Майкъл Ууд говори именно за различните гласове, които представят номинираните автори и напомни, че езикът е „инструмента на писателя“. 

Наградата Man Booker се връчва от 1968 година насам за роман на писател от Обединеното кралство, Република Ирландия и Общността на нациите, написан на английски и издаден във Великобритания. През 2014 за пръв път за участие бяха допуснати и американски автори. 

Наградата възлиза на 50 000 лири, но престижът й е сравним само с този на Нобеловата награда за литература. Шестима от последните седем победители са получили седемцифрени суми като хонорар за произведенията си. Когато през 2009 Хилъри Мантел спечели, продажбите на „Вълци“ се увеличиха от 12 000 екземпляра преди обявяването на номинациите на 225 000 връчването на наградата.

Номинирани за наградата тази година по традиция бяха шестима автори:

Марлон Джеймс от Ямайка бе номиниран за „A Brief History of Seven Killings“. Романът  представя историята и политиката на Ямайка, като отправна точка е почти митично събитие – опитът за убийство на Боб Марли. Британецът Том Маккарти се бори за втора година за наградата с романа „Satin Island“. Историята на U., който предлага консултантски услуги за отбраното общество в Лондон.


28-годишният Чигози Обиома от Нигерия бе най-младият автор тази година и бе номиниран за дебюта си – романа  „The Fishermen“ за четирима братя в малък нигерийски град. На същата възраст (28 години) бе и Елинор Катън, когато получи наградата през 2013 за романа „Светилата“. Санджив Сахута заслужи номинацията си с „The Year of the Runaways“ – историята на група индийци, които живеят в къща в Шефилд и се стремят към нов живот. Това е втори роман за индийския писател, който споделя, че преди навършването на 18 години, не е прочел нито един роман.

Ан Тайлър (единствената от краткия списък, чиито книги са издавани в България) е номинирана за „A Spool of Blue Thread“ – роман за различните поколения на едно семейство, а Аня Янагира за „A Little Life“, който се фокусира върху приятелството на четирима вече завършили студенти, които се местят в Ню Йорк.