fb
Ревюта

„Синдер“ – една модерна приказка

2 мин.
Sinder lunnite hroniki Marisa Meyar

Sinder lunnite hroniki Marisa MeyarВъпреки че отдавна съм пораснала, все още обичам да чета приказки. Е, вече не чак толкова детско написани, но обожавам да се потапям в истории, в които има нещо магично и доброто побеждава. Не намирам нищо лошо, дори смятам , че е добре всеки да поддържа детето в себе си. Затова и реших да прочета „Синдер” (изд. „Егмонт“), която представя една футуристична версия на приказката за Пепеляшка.

Действието е пренесено в Нов Пекин в бъдещето, имаме млад и чаровен принц, Пепеляшка е киборг, мащехата е зла, а от двете сестри едната е мила и добра. Но има и нови елементи – смъртоносна чума, която убива населението, зла кралица от друга … планета, всъщност Луната. За да е по-заплетено, Синдер (Пепеляшка) не си спомня миналото, имунизирана е от чумата и накрая дори се оказва много повече от това, което си е мислела.

Сюжетът донякъде следва класическата версия на приказката, но има изменения, като е добавена мистерия за разгадаване и междугалактическа политическа игра. През цялото време, докато четях, имах чувството, че гледам аниме. Сещате ли се, онези японски филмчета, в които героите са с огромни очи, често са тийнейджъри и винаги има някаква драма. След като я прочетох, разбрах, че усещането ми е било много точно. В края на книгата Мариса Мeйър изказва своите благодарности, в които включва и феновете на „Сейлър Мун” (известно аниме).

„Синдер” е само първа част от поредицата „Лунните хроники”, така че приказката не свършва, а предстоят още доста приключения. От анотацията на следващата книга се разбира, че ще се срещнем с други познати приказни герои – Червената шапчица и Вълка, а една от книгите ще е за Рапунцел. Подозирам, че злата кралица от Луната всъщност е тази от Снежанка, достатъчно загатнати елементи има и по-доста интересен начин е интерпретирана връзката с огледалото. Нямам търпение да видя какво ще се случи в оставащите три книги.

Прочетете ревютата на Преслава за следващите книги от поредицата „Лунните хроники“„Скарлет“ и „Крес“.