fb
Ревюта

„Мъртви води“, от които изплуват погребани тайни и кости

4 мин.

Тази година ми върви на страхотни автори, които по една или друга причина не са попадали в полезрението ми до момента. Такъв се оказа и Саймън Бекет. Последният му роман „Мъртви води“ (изд. „Софтпрес“), който излезе съвсем наскоро, ми припомни защо обичам криминалните трилъри и как ги бях позагърбила. Запознанството ми с доктор Дейвид Хънтър беше повече от успешно и скоро ще се потопя и в предишните му заплетени случаи. В този тип поредици харесвам най-много развитието на главните герои с течение на книгите, а антропологът на Бекет е прекалено интригуващ, че да се спирам дотук.

Както вече споменах, обичам криминалните романи и изобщо историите, които карат мозъка ми да работи на бързи обороти в името на разкриването на загадки. Всичко това, а и отгоре, ми донесе „Мъртви води“. Сюжетът захвърля читателя сред мътните води на Есекс, където е намерено тяло, а доктор Дейвид Хънтър е извикан да хвърли светлина върху случая. Наглед очевидните и удобни отговори се оказват погрешни, а известният с разследванията си антрополог бива въвлечен в добре изтъкана мрежа от тайни, ужасяващи обстоятелства и много кости. Ключът към разплитането на мистерията ще разбуни духовете в малкото градче и страната до неузнаваемост.

Още в началото си зададох въпроса: „Защо досега не съм чела нищо от Саймън Бекет?“. Кариерата му на разследващ журналист определено има пръст в успешния метод, по който изгражда романите си. Професионалният речник на известния герой на Бекет – д-р Хънтър (страхотно име за човек, чията работа е в сферата на криминологията), допълва с чудесна атмосфера светът от страниците. Обратно на очакваното, терминологията не е спънка, даже напротив – ще ви накара да се поровите допълнително за доста от споменатите в книгата процедури. Според мен намирането на баланса между интригуващото и техническото, когато наричаш нещата с точните думи, без да объркаш и загубиш читателя, е безценен талант.

Саймън Бекет (снимка: Simonbeckett.com)

Нали знате онова чувство, докато четете криминален трилър – как следите и за най-дребния детайл и се опитвате да навържете всичко преди края? И тук започнах да трупам мисловни улики, навързвах обстоятелства и тъкмо мислех, че съм разкрила случая, готова да си кажа: „АХА!“, когато се изненадах. При повечето книги успявам да разбера как, защо и къде, но този път не бях стигнала до правилните отговори. Изключително добър сюжет, който се отличава от други подобни книги, на които съм попадала досега. А успее ли историята да ми повляе така, ставам върл фен на автора, било то и само с една прочетена книга.

Въпреки че не съм запозната с предишните заглавия от поредицата за Дейвид Хънтър, авторът прави препратки към преживяванията му в миналото и читателят придобива обща представа за развитието му като образ. Тези моменти дори ще събудят любопитството ви да посегнете и към предходните части. Героите, изградени от Бекет, са пълнокръвни и истински, а емоциите и постъпките им ще ви наведат на мисълта, че ако пуснете телевизора, можете да изгледате репортаж от мястото на събитието.

Изградената в „Мъртви води“ история ще ви върне вярата в криминалните романи. Оплетена, подробна и мрачна, тя ще ви отведе на пътешествие сред кости, прииждащи талази и много скрити тайни. Саймън Бекет ще ви очарова и несъмнено ще пожелаете да се потопите и в останалите заплетени случаи, излезли изпод перото му. Верният му антрополог Дейвид Хънтър ще се превърне във ваш любим герой благодарение на своето минало, методите си на работа и човечността си.

Не пропускайте и ревюто на Милена Трендафилова за „Шепотът на мъртвите“ на Саймън Бекет, третата книга от поредицата за д-р Дейвид Хънтър.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!