fb
БългарияНовини

Масово изкачване на Черни връх за рождения ден на Щастливеца

1 мин.
Aleko

По случай 152-годишнината от рождението на големия български писател Алеко Константинов екипът на образователния сайт „Българска история“ организира „По стъпките на Алеко“ – масово изкачване на Черни връх, съобщават от сайта.

Годишнината от рождението на Щастливеца се навършва във вторник, но за по-голямо удобство на желаещите да се включат, организаторите са избрали почивния 17-ти януари (събота) за провеждане на събитието.

Масовото изкачване на Черни връх ще стартира в събота в 8:00 часа от „Лифт Драгалевци“ – последната спирка на автобус 93.

Изкачването на върха е с продължителност 4-5 часа и всеки ще има възможност сам да прецени дали иска да използва лифт на качване или слизане.

Събитието се провежда за втора поредна година като знак на почит към Алеко Константинов и неговото изкачването на върха през 1895 година, което се счита за рождена дата на организирания туризъм в България.

“Според прогнозата за времето, условията ще са относително благоприятни, предвид зимния сезон. Въпреки това, отправяме призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие. Нека запазим хубав спомен за това събитие.”, приканват организаторите и допълват: “Ще бъдем изключително щастливи, ако отново заедно успеем да покажем, че подобна авантюристична инициатива може да обедини и много хора в името на един велик творец. Очакваме ви!”

[ + ]