fb
БългарияНовини

Международна конференция ще отбележи 210 години от рождението на Андерсен

2 мин.
andersen

конференцияМеждународна конференция „Ханс Кристиан Андерсен – отвъд границите и времето“, посветена на 210-годишнината от рождението на великия датски разказвач, ще се проведе на 14 и 15 октомври 2015 г. в столицата.

Откриването на конференцията, в което ще участва и Посланикът на Кралство Дания у нас, Н. Пр. Кристиан Кьонигсфелт, ще се състои на 14 октомври в 9.30 часа в Нова конферентна зала на Софийския университет.

Целта на събитието е да допринесе за опознаването на личността и творчеството на Х. К. Андерсен в нашия век и неговото влияние върху скандинавската и европейската литература. Неговите приказки ще бъдат разглеждани като определящи за изграждането на вкус у подрастващите към литературата и като фактор за психологичното и емоционалното развитие на децата.

На конференцията ще бъдат разисквани темата за борбата с неграмотността и методите за стимулиране на четенето сред деца и юноши в България, както и ролята на библиотеките и различните институции в този процес.

Програмата включва доклади на утвърдени учени, преподаватели и специалисти в сферите на скандинавската и западноевропейска литературата, езикознанието, педагогиката, аудио-визуалните изкуства, психологията и библиотекознанието от различни университети и институти.

Специални гости на конференцията са проф. д-р Ана Мария Мартинс да Коста Сантос и Нилс Йорен Лангкиле, както и шведската писателка Сара Кадефош. В програмата дистанционно се включва и датският литературен критик и изследовател проф. Йохан де Мюлиус с текст на свой доклад.

Съпътстващите събития, които ще се проведат през месец ноември, са: работилница по превод на части от „Базарът на един поет“ от Х. К. Андерсен със студенти, изучаващи датски език от специалност „Скандинавистика“ и маратонно четене на приказки на датския писател, организирано със съдействието на 19 СОУ „Елин Пелин“, София.

Научният форум е организиран от Центъра за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен”, специалност „Скандинавистика“ към Катедрата по германистика и скандинавистика, ФКНФ и Културен Център на СУ „Св. Климент Охридски”, съвместно с Института „Ханс Кристиан Андерсен“ в Дания и Посолството на Кралство Дания в София. Партньори на събитието са още 19 СОУ „Елин Пелин” в София, Асоциация Българска Книга и Столична библиотека.