fb
БългарияНовини

Милен Русков взима наградата „Добри Чинтулов“ на Община Сливен

2 мин.

Писателят Милен Русков е носител на наградата „Добри Чинтулов“ на Община Сливен за 2023 година. Това реши обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Номинацията на автора на „Чамкория“ бе издигната от ръководствата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Държавен куклен театър – Сливен от общо седем предложения.

Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на 21 век. Роден е на 23 юни 1966 г. в Бургас. Завършва българска филология в Софийския университет през 1995 г. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“ (2011 г.). За жителите на Сливен романът е особено ценен и интересен с описанията на града и околностите, на Котел, Медвен и др. Интересът на Милен Русков към българската история продължава и в четвъртия му роман „Чамкория“ ( 2017 г.), в който също има препратки към лица и събития от Сливенския край. 

Наградата „Добри Чинтулов“ ще бъде връчена на автора на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на град Сливен – 26 октомври, Димитровден.

Отличието е за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Наградата се връчва за първи път през 1967 г., когато неин носител става писателят Константин Константинов. През годините с приза са удостоявали  Елисавета Багряна, Филип Кутев, Дамян Дамянов, Светлин Русев, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Николай Хайтов, Радой Ралин, Станка Пенчева, Антон Дончев, Александър Морфов, Теодосий Спасов, проф. Ивайло Христов и още много имена, оставили ярък отпечатък в българската култура.

Прочетете още:

8 великолепни цитата за писането от Милен Русков


Можете да поръчате книгите на Милен Русков от Ozone.bg