fb
10, които...Специални

Мишел Обама препоръчва: 8 книги, които всички трябва да прочетат

4 мин.

Президентът на САЩ Барак Обама и неговата съпруга Мишел са от хората, които определено обичат да четат и намират време за това, въпреки изключително напрегнатото си ежедневие. Всяка година Барак Обама съставя своя списък с книги за четене през лятото. В края на този горещ сезон, от Bookstr представят осем книги, препоръчани не от него, а от любимата му – Мишел. Ето ги и тях: 

 

„Песента на Соломон“ на Тони Морисън

Една от причините американската писателка Тони Морисън да получи Нобелова награда за литература през 1993 година е именно романът „Песента на Соломон“. Книгата донася на Морисън още няколко награди и е високо оценена както от американските читатели, така и от читателите в много други страни.

 

Момичето от влака“ на Паула Хоукинс

Напрегнатият сюжет на „Момичето от влака“ проследява историята на Рейчъл, която всяка сутрин пътува с един и същи влак и набюдава перфектна двойка, която закусва на своята тераса. Тя дори им измисля имена, нарича ги Джес и Джейсън. Един ден обаче всичко се променя, защото Рейчъл вижда как Джес, която всъщност се казва Меган, се целува с друг мъж, а след това изчезва. Тогава Рейчъл получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани, за да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака. Книгата се радва на изключителен успех, много бързо се превръща в бестселър и е преведена на над 30 езика.

 „Бели зъби“ от Зейди Смит

Това е роман за приятелство, любов, война, три култури и три семейства, три поколения. „Бели зъби“ е носител на множество награди, сред които Whitebread за най-добър дебютен роман, отличието на The Guardian за дебютна книга, James Tate Black Memorial Prize за художествена литература, Писателската награда на Общността за дебютна книга, наградата Betty Trask. Според списание Time е в стотицата на най-добрите англоезични романи на ХХ век.

 

ne kazvay sbogom„Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин

Книгата е напрегнат трилър, който започва с изчезването на Ейми в деня на 5-годишнината от брака ѝ с Ник. Младият мъж твърди, че е невинен и представя брака им като пълен с щастие и разбирателство, докато тайните дневници на Ейми го описват в съвсем различна светлина. След излизането си книгата е 8 седмици в списъка на бестселърите на Ню Йорк Таймс. Критиците го обявяват за една от най-добрите книги за 2012 г. Правата за филмирането са закупени от 20th Century Fox, а екранизацията е реализирана от Дейвид Финчър с участието на Бен Афлек и Розамунд Пайк.

 

An American Marriage от Тийери Джоунс

Книгата разказва за чернокож мъж, който е несправедливо обвинен в изнасилване, и проследява катастрофалните последици от осъждането върху отношенията му с околните. През 2019 година книгата донесе на авторката си две престижни награди – Женската литературна награда във Великобритания и Aspen Words Literary Prize. 

 

Educated от Тара Уестоувър

Мемоарната книга разказва вдъхновяващата история на една жена, която използва образованието като механизъм на оцеляване. Книгата е силно препоръчвана и от Бил Гейтс.

 

„Задната къща. Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк

Дневникът на Ане Франк, написан на тавана на къщата в Амстердам, където тя и нейното семейство прекарват две години, укриващи се от нацистите, е една от книгите, които разкриват зловещото лице на войнта. В най-мрачните времена на миналия век едно на пръв поглед обикновено момиче ден след ден създава своето любовно писмо към живота, младостта и надеждата, своето свидетелство за силата на човешкия дух.

 

Commonwealth от Ан Патчет

Книгата от авторката на „Белканто“ бързо се преърна в бестселър с увлекателната история за една неочаквана романтична среща, която завинаги променя живота на членовете на две семейства. Всичко започва на едно кръщене, което завършва по драматичен начин. Сюжетът обхваща пет десетилетия, а динамиката на действието те държи буден, докато не стигнеш финала на историята.

 

И накрая – едно напомняне – биографията на Мишел Обама „Моята история“, която изключително бързо се превърна в световен бестселър, ще излезе след малко повече от месец на българския пазар, благодарение на издателство „Софтпрес“.

Снимка на публикацията: Facebook/Michelle Obama