fb
Ревюта

Шерлок Холмс: Началото

2 мин.
Mladiyat Sherlock Holmes: Oblakat na smartta Andrew Layne

Mladiyat Sherlock Holmes: Oblakat na smartta Andrew LayneКакъв ли е бил Шерлок Холмс като дете? Кой е бил първият му случай? Защо и как е станал такъв, какъвто го познаваме от романите и разказите на Артър Конан Дойл? Ами, нека да прочетем! „Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. „Ибис“) на Андрю Лейн разказва точно за това.

Авторът ни връща в 1868 г., когато легендарния детектив е 14-годишен и очаква с нетърпение да прекара лятната ваканция в семейното имение. За негово съжаление бива изпратен при семейството на чичо си. Очертава се тягостно и скучно лято, докато момчето не се запознава със скитащия си връстник Мати Арнат и частния си учител за лятото Еймиъс Кроу. Скоро в играта се появяват 2 трупа, загадъчен облак и докато се усетите, младият Шерлок Холмс вече е затънал в първото си детективско разследване. Залогът, както обикновено, е нищо по-малко от благополучието на Британската империя.

В „Облакът на смъртта” Андрю Лейн е изградил доста прилична версия на един  Шерлок Холмс в зародиш. Ако очаквате характерната атмосфера на оригиналните истории и чувството, че винаги сте една крачка зад великия детектив, няма да ги намерите. Нито пък добре познатите демонстрации на поразителните му дедуктивни способности, изчерпателните му познания в какви ли не области или асоциалния му характер.

Ако отчетете факта, че „Облакът на смъртта” е книга за тийнейджъри, ще намерите добре разказана, увлекателна история, с прилична (за целевата си група) загадка, достатъчно напрегнато действие и обрати до последния момент. Надявам се българският издател да ни представи и останалите книги от поредицата за младия Шерлок Холмс, а от Лейн очаквам в следващите романи да е съумял да покаже метаморфозата на общителното и безразсъдно смело момче в най-великия детектив в литературата.

Текстът е публикува първо в сайта „Детски книги“.