fb
Книги и киноСпециални

Може ли „Вещерът“ да се превърне в следващия „Игра на тронове“?

4 мин.

Когато телевизионната адаптация на „Игра на тронове“ по романите на Джордж Р. Р. Мартин дебютира по HBO през 2011 г., тя показа на зрителите уникално зрелище. Сериалът очарова с фентъзи елементите си, като не губи от фокус изследването на човешката природа в един измислен средновековен свят. За разлика от много други продукции, сценаристите не се притесняват да убиват главните герои. Отново и отново. За съжаление, епичната поредица наближава своя край, който ще бъде поставен през 2019 г., и засега има малко претенденти, които да заемат мястото й.

Разбира се, към момента HBO развива множество потенциални предистории, първата от които със сигурност няма да излезе преди 2020 г. Tези проекти обаче винаги ще бъдат сравнявани с техния невероятно популярен и признат от критиците и публиката предшественик. Научно-фантастичният уестърн сериал на HBO „Западен свят“ може да запълни част от празнината, но има една поредица, която се очертава като перфектният наследник на „Игра на тронове“. Да, говорим за „Вещерът“ – продукцията на Netflix, базирана на фентъзи романите и разказите на Анджей Сапковски.

Творбите на Сапковски, които вдъхновяват и популярните ролеви видеоигри, се въртят около Гералт от Ривия – един от ловците на чудовища, известни още като вещери. Неговите гени са мутирали, за да го направят по-бърз, по-силен и по-добре екипиран за борба със смъртоносни свръхестествени зверове, които обикалят средновековния фантастичен свят, известен още като Континентът. Гералт често се оказва въвлечен в сблъсъци с ужасяващи чудовища, могъщи магьосници с неземна красота, коварни царе, кралици, които искат повече власт и, естествено, прокълнати принцове и принцеси.

Сигурни сме, че феновете вече могат да забележат приликата между „Вещерът“ и „Игра на тронове“. Очевидно и в двата случая става дума за популярни фентъзи поредици, чието действие се върти около политическите интриги и човешката природа. Те обаче споделят и много общи теми и похвати. Историите за „Вещерът“ например са известни с мотива за по-малките и по-големите злини, разглеждан и в „Песен за огън и лед“, макар и не толкова показно. И в двете саги има магия и чудовища, но тяхната цел е приковаване на вниманието върху реалистичните елементи – Джордж Р. Р. Мартин черпи от исторически събития като Войната на Розите, докато Сапковски се основава на постъпките на католическата църква в Европа по време на Реформацията, както и на славянската митология.

Анджей Сапковски (снимка: TV Tropes)

„Вещерът“ дебютира през 1992 г. с „Меч на съдбата“, която представлява колекция от разкази за различни аспекти от света и професията на Гералт. Двадесет и една години и осем книги по-късно феновете на „Вещерът“ продължават да се увеличават, донякъде и заради късната поява на книгите на английски език. В действителност видеоигрите също спомагат доста за популяризирането им, особено последната от 2015 г. – The Witcher 3: The Wind Hunt, от която се продадоха повече от 10 милиона копия по цял свят само през първата година от излизането й. Успехът на поредицата и на видеоигрите е чудесна предпоставка за потенциала на телевизионната адаптация, стига да бъде осъществена качествено.

Трябва да отбележим обаче, че Netflix не са първите, на които им хрумва да адаптират „Вещерът“. Свободната интерпретация на разказите от страна на полския режисьор Марек Бродски излиза през 2001 г. под заглавието The Hexer с участието на Майкъл Зебровски в ролята на Гералт. Публиката и самият Анджей Сапковски намразват филма, който се отклонява твърде много от книгите. Макар сюжетът да е по-лесен за следене, отклоненията от романите са толкова много, че феновете няма как да ги пренебрегнат. Предисторията на Гералт е променена, а Весемир – приятел вещер и наставник на Гералт, е представен като обикновен друид.

Съдейки от малкото информация, която Netflix споделя за „Вещерът“, продуцентите смятат да избегнат тези грешки. Още повече, че Анджей Сапковски е творчески консултант на сериала. Въпреки че най-важните подробности все още са неясни, като например сюжетните линии, които ще бъдат адаптирани, имената на актьорите и датата на премиерата, едно е ясно – продукцията ще остане максимално вярна на първоизточника и ще покаже истинска признателност към героите и света, които Сапковски е изграждал с десетилетия.

А вие харесвате ли Гералт от Ривия? Прочетете ревюто на Милена за „Вещерът. Последното желание“.