fb
НовиниПо света

Музеят на Чарлс Дикенс купи портрет, изчезнал преди 133 години

2 мин.
Снимка: Andy Keate/ Copyright: Charles Dickens Museum
Музеят на Чарлс Дикенс в Лондон успя да събере 180 000 паунда и да купи портрет, изчезнал преди 133 година, съобщава The Guardian. През 2017 година миниатюрният портрет е бил продаден по време на разпродажба в Петермарицбург, Южна Африка.  Картината е била покрита с мухъл и се е намирала в кутия, заедно с няколко дрънкулки и метална играчка, разказаха от музея на Чарлс Дикенс в Лондон.

Миналата година произведението на изкуството достига до лондонската галерия Philip Mould & Co Gallery, където е установено, че става дума за портрет на младия Чарлс Дикенс, нарисуван от художничката Маргарет Жил през 1843 година. През 1886 година Жил обаче признава, че няма представа къде се намира този портрет. Така той е бил в неизвестност до разпродажбата през 2017 г.

В края на миналата година от музея на Чарлс Дикенс отправят молба към всички фенове на автора да помогнат в събирането на средства за откупуването на ценната творба.

В крайна сметка, благодарение на даренията на хора от цял свят, картината вече е собственост на музея и ще бъде представена пред широката публика на 24 октомври тази година.

Повече за живота на Чарлс Дикенс може да научите тук, а едни от най-известните му произведения –Коледна песен“, Оливър Туист“ и „Големите надежди“ може да купите с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Вижте още:

15 цитата, с които да започнеш деня си и да издържиш до края

Дестинации за литературни пътешественици

Как ни променят книгите

Първи изречения, които ще те накарат да прочетеш цяла книга

10 от най-хубавите цитати за Коледа в книгите

Снимки: Andy Keate/Copyright: Charles Dickens Museum

[ + ]