fb
БългарияНовини

Музикални превъплъщения на творби от Шекспир, Стриндберг и Ибсен изкушават почитателите на Софийска филхармония

2 мин.

berto_eshkenaziНякои от най-красивите музикални творби са вдъхновени от литературни шедьоври.  Именно връзката между литература и музика е акцентът в цикъла „Сцени и маски“, част от който е предстоящият концерт на Софийска филхармония. Диригентът Максим Ешкенази и оркестърът на Софийска филхармония ще поведат слушателите на увлекателно пътешествие, което свързва по неочакван начин музиката и театъра.

Маршрутът започва от България със сюитата „Сънна игра“ на големия български композитор Панчо Владигеров, писана по пиеса на Стриндберг в „берлинския“ му период, когато работи с театралния режисьор Макс Райнхард. В нея се долавя влияние на френския импресионизъм и късния руски романтизъм на Скрябин, а в същото време вече се открояват и характерните за почерка на Владигеров интонации.

Следващата „спирка“ в музикално-театралното пътешествие е Норвегия. През 1874 г. прочутият норвежки писател Хенрик Ибсен се обръща с молба към Едвард Григ да напише музика по театралната постановка на пиесата му „Пер Гинт“. Премиерата на пиесата преминава с изключителен успех, а първата от двете сюити, които композиторът съставя по-късно, се нарежда сред най-популярните и разпознаваеми музикални произведения. Тя пресъздава приключенията и премеждията на главния герой, като рисува впечатляваща музикална картина, населена с причудливи герои от норвежката митология.

На края на концерта ще прозвучи един от шедьоврите на Чайковски – увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“, съвършен пример за музикално пресъздаване на идеята на едно литературно произведение. Чрез драматичната и дълбоко вълнуваща музика можем да почувстваме обречената любов на двамата герои и препятствията, които довеждат до покъртителния финал.

Романтичната атмосфера на вечерта ще бъде допълнена от по-рядко изпълнявания концерт за цигулка и виола на Макс Брух.  Диалогът между двата инструмента е поверен на известната българска цигуларка Ангелина Абаджиева и виолистката Лиз Берто – изгряваща звезда на френската сцена, която гастролира в най-престижните европейски зали.

Можете да станете част от това музикално-литературно преживяване на 1 април, петък, от 19 часа в зала „България“.