fb
БългарияНовини

На Игнажден „Откраднато“ беше първи гост в дома на „Николови Ритейл“

3 мин.

Журналистката на „Нова телевизия“ Искра Урумова „полази“ новооткритата книжна борса във Варна „Николови Ритейл“ на Игнажден, 20 декември. Според традицията първият гост в дома (наречен „полазник“) определя каква ще е предстоящата година. Ето защо домакините от „Николови Ритейл“ поканиха Искра Урумова на среща с читатели на дебютния й роман „Откраднато“ (изд. „Думите“) именно на празника. Управителят на книжната борса Анелия Николова посрещна гостите така:

За да бъде първата ни година успешна и пълна с чудеса!

Самодивските гривни, подарък от Искра Урумова

Още преди официалната премиера на романа жители и гости на морската ни столица имаха удоволствието да чуят интересни истории от авторката, които ги подготви за едно различно книжно събитие. Всеки гост беше посрещан лично от Искра, която с усмивка предлагаше сгряване с кафе или чай и поднасяше ръчно приготвени бонбони. Атмосферата беше приятелска и предразполагаща към нови запознанства. Беше организирана и томбола, в която наградите отново бяха ръчно изработени „самодивски гривни“.

Яна Борисова-Парушева от издателство „Думите“ и редакторът Живко Парушев споделиха, че романът не може да бъде вкаран в жанрови клишета и дори би могъл да бъде възприет като своеобразен туристически пътеводител, тъй като историята ни отвежда на малко познати кътчета из България. Един от гостите сподели, че вече е започнал обиколка на местата от картата, намираща се на последната страница.

Искра Урумова пък разкри, че в следващите части от трилогията („Обречено“ и „Опазено“) картата ще бъде допълвана и читателят ще бъде подканен да опознава нови интересни и мистични локации. За публикуване на втората и третата част от магичния цикъл пак са избрани символични за фолклора ни дати – 25 март (Благовещение) и 24 юни (Еньовден).

Едно от най-ярко изразените качества на „Откраднато“ е хармоничното преплитане на реалност и фикция. На въпрос на гост дали журналистическият опит на авторката по-скоро пречи или помага Искра Урумова не се поколеба да отговори:

И двете! На моменти ми беше трудно да избягам от стремежа винаги да отразявам достоверно и реално събитията. В главата ми имаше много магични истории, които в продължение на две години записвах. Но и ми помагаше, защото книгата има и съвременен сюжет.

Увлечена в приятелски разговор с почитатели, авторката издаде и необявен още издателски проект – тя вече работи по книга извън трилогията. Предстои да разберем дали бъдещата история също ще бъде насочена към опазването на културното наследство на България, или ще поеме в съвсем различна посока.

Снимка: Фейсбук страницата „Истории за чудеса: Откраднато“

Откъс от романа „Откраднато“ може да намерите тук.

[ + ]