fb
БългарияНовини

Наближава крайният срок за участие в поетичния конкурс „Иван Николов“

1 мин.

Остават броени дни за участие в 23-тото издание на конкурса „Иван Николов“ за най-добра поетична книга. До 1 ноември (включително) всеки, който иска да участва, трябва да изпрати три свои поетични книги на адреса на издателство „Жанет 45“ в Пловдив.

Книгите трябва да са издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019, да са първо издание и да не са антология. В началото на декември тричленно жури с председател проф. Светлозар Игов и членове Йордан Евтимов и Юлиан Жилиев, ще определи и връчи наградата – плакет от художника Христо Гочев, придружен от парична премия в размер на 5 000 лева.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от Издателство „Жанет 45“ , а целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия и литература.  Пръв неин носител е поетът Христо Фотев. 

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, както и на превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава. 

Снимка: Издателство „Жанет 45“