fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

НовиниПо света

Набоков скицирал карта по „Одисей“ на Джеймс Джойс

1 мин.
joyce nabokov

Едно от най-големите литературни предизвикателства – романът на Джеймс Джойс „Одисей“, има своя скицирана звездна карта на пътищата, по които са минали Стивън Дедалус и Леополд Блум на 16 юни 1904, посочва сайтът openculture.com.

Фен картата на романа е скицирана ръчно от не кой да е, а от един особено специален читател – писателят Владимир Набоков, известен със своите провокативни за времето си романи като „Лолита“ (1955) и „Блед огън“ (Pale Fire, 1962). Независимо дали сте чели „Одисей“ на Джойс или все още стои в списъка ви „трябва да прочета“, картата, с която разпалагаме, е истинско богатство.

joyce nabokov

Вероятно някои от вас вече са се опитвали да нахвърлят на лист хартия местата, по които са се движили джойсовите протагонисти някъде из столицата на Ирландия в този „обикновен“ ден. Несъмнено това е едно полезно упътване, което би помогнало на бъдещи читатели да осмислят и проследят една от най-емблематичните и огромни истории.

Набаков съветва: „Вместо да увековечават претенциозните безсмислици на Омир, тези, които обясняват Джойсовия „Одисей“, трябва да подготвят карти на Дъблин, които ясно да проследяват преплитащите се маршрути на   главните герои Блум и Дедалус.“

А вие готови ли сте да минете по същите тези пътища и сами?