fb
НовиниПо света

Напусна ни и Умберто Еко, който живееше за книгите

1 мин.

Италианският писател и философ Умберто Еко е починал в петък вечер в дома си на 84-годишна възраст, съобщава ВВС. Авторът на „Името на розата“, „Махалото на Фуко“, „Пражкото гробище“, “Изповедите на младия романист” и редица други значими художествени и критически произведения от последните десетилетия, ни напусна в деня, в който си замина и Харпър Ли.

Смятан за един от най-великите мислители на XX и XXI век, Еко продължаваше да пише. Последният му роман, излязъл през 2015 г. – „Нулев брой“, показва най-лошите страни на съвременната журналистика. Самият автор основава факултета по комуникация на Университета на Сан Марино през 80-те.

Умберто Еко е роден през 1932 г. в северноиталианския град Александрия. Поставя началото на течението „интерпретативна семиотика“, негова е и теорията за „отворения текст“, който позволява различни тълкувания от страна на читателя.

„Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни“, е един от цитатите, с които ще запомним Умберто Еко. Но несъмнено сред най-незабравимите му мисли остава „Всички ние живеем за книгите“.