fb
НовиниПо света

Непубликувани автори “продават истории” по време на Единбургския книжен фестивал

2 мин.
StoryShop

Едно от предизвикателствата за посетителите на Единбургския книжен фестивал, който се провежда от 9-и до 26-и август 2014г, и тази година включва ежедневно четене на кратки истории от непубликувани местни автори под името „StoryShop“ („Магазин за истории“).

Литературните четения са безплатни и се провеждат всеки следобед от 16 ч. в дните на фестивала. В рамките на 10-минути всеки ден един от 17-те селектирани автора “продава” своите истории на посетителите на фестивала, като по този начин се старае да спечели нови читатели и почитатели на своето творчество.

Паралелно с реалното четене от Фестивала тази година са подготвили и виртуално четене на сайта на Единбург – City of Literaturе и чрез хаштага #StoryShop. На интернет страницата посетителите могат да открият биографията на всеки “продавач на истории” за деня, както и аудио запис на откъси от четените произведения.

Чрез хаштага #StoryShop организаторите пък предизвикват всички „tweet-автори”, които имат желание да участват във фестивала, да напишат история в един единствен tweet по зададена определена тема за деня и добавят хаштага #Storyshop. Всеки ден най-добрите tweet-истории се включват в слайдшоу и се публикуват в сайта на фестивала.

Тук може да следите истироиите в туитър:


Инициативата StoryShop се появява за първи път по време на Единбургския фестивал на книгата през 2007 година, като до момента “Продавачи на истории” са били 119 автори, които работят и живеят в Единбург. Целта на StoryShop е да предложи на местните автори по-голяма сцена за творчеството им и да достигнат до по-голяма аудитория, а също така и да разкрие уникалния литературен почерк на града, в който съществуват множество литературни клубове и групи за писане на кратки разкази.

Научете повече за литературния чар на Единбург в „Чети повече“.