fb
НовиниПо света

Непубликувани творби на Дж. Д. Селинджър ще бъдат издадени през следващите години

3 мин.

Мат Селинджър, синът на емблематичния американски писател Дж. Д. Селинджър, разкри в свое интервю за The Guardian, че значително количество неизвестни произведения на баща му ще бъдат публикувани в близките години. Двамата с Колийн О‘Нийл, вдовицата на автора, работят усилено по подготовката на почти целия материал, който баща му е създал след 1965 г., когато излиза разказът Hapworth 16, 1924.

Интервюто потвърждава слуховете, които с години не бяха официално потвърдени от семейството на Дж. Д. Селинджър – че въпреки изолацията, на която се е обрекъл, той не е спирал да пише до смъртта си.

Мат Селинджър споделя за баща си:

Той преливаше от идеи и мисли… Случваше се да отбие колата си, докато шофираше, за да запише нещо, дошло му наум. Смееше се на себе си, понякога ми го прочиташе, понякога не. И винаги държеше по една тетрадка до всеки стол. Просто реши, че за творбите му ще е най-добре да не влиза в комуникация с хората, особено с тези от литературните кръгове.

Мат Селинджър (източник: Pinterest)

Актьорът и продуцент Селинджър опроверга появилите се през 2013 г. твърдения за пет нови книги на баща му, включително разказ с герой Холдън Колфийлд и друг, базиран на краткия му брак с нацистката сътрудничка Силвия Велтер. Слуховете се появиха вследствие на документален филм, който не е създаден съвместно със семейството на писателя. Мат Селинджър ги нарича „пълна глупост“, която няма нищо общо с реалността. Той допълва:

Всеки, който изобщо разбира баща ми, би намерил слуховете, че е написал книга за първия си брак, за истерично забавни. Това е отвъд границите на вероятното.

Макар интервюто да не разкрива подробности за все още непубликуваните произведения, от The Guardian споделят, че е твърде възможно да срещнем героите от семейство Глас, които са често споменавани в кратката проза на писателя. Според Мат Селинджър творчеството на баща му не следва „линейна еволюция“, а свои собствени правила. От 2011 г. насам Мат и Колийн О‘Нийл работят по събирането на всички творби на Селинджър, създавани в продължение на 50 години.

Непубликуваните творби със сигурност ще разочароват хората, за които баща ми така или иначе не го беше грижа, но истинските читатели… мисля, че те биха ги възприели изключително добре. Ще им повлияят по начин, по който всеки читател би искал да бъде повлиян от една книга. Не е задължително да ги промени, но да ги докосне така, че да провокира промяна в тях.

Въпреки инициативата за мащабно публикуване в статията на The Guardian се твърди, че Мат Селинджър се е противопоставил на преиздаването на няколко разказа на баща си, защото счита, че би било „нечестно“ да излязат наяве. През 1974 г. самият писател коментира публикуването на два сборника с негови творби пред New York Times:

Представете си, че имате палто, което си харесвате, и някой влиза в гардероба ви и ви го открадва. Ето така се чувствам.

Можем само да се надяваме, че предстоящото издаване на неизвестните за широката публика произведения на Дж. Д. Селинджър не би предизвикало същата реакция.

Снимка на публикацията: Rex