fb
Ревюта

Вълшебни пакости в „Невероятното лекарство на Джордж“ от Роалд Дал

2 мин.
Neveroqtnoto lekarstvo na Djordj

Neveroqtnoto lekarstvo na Djordj„Невероятното лекарство на Джордж“ (изд. „Enthusiast“) е поредната малка интересна книжка на Роалд Дал, прекрасно илюстрирана от Куентин Блейк.

Обикновено децата обичат своите баби. Но как да обичаш една вечно нацупена, мрънкаща и оплакваща се, „егоистична и свадлива старица“? Няма как. Особено ако си самотно 8-годишно хлапе, без братче и сестриче и без приятели, живееш в отдалечена ферма, а баба ти само те тормози и никога не се усмихва.

Малкият Джордж толкова мрази баба си, че иска да направи нещо феноменално, „за да издуха надалеч вещерския мирис, носещ се около нея“. И въпреки че се страхува от нея, той все пак смело решава да забърка едно „бомбастично“ и по-различно лекарство за баба си.

„Дайте буболечки и пъргави бълхи.
Дайте ми два охлюва и гущера три.
И лигав плужек от морската тъма,
и отровното жило на земна пчела,
и сок от китайска фурма,
и счукана кост от тасманийски дявол.
Както и още сто други неща,
всяко разпръскващо ужасна воня.
Ще ги разбъркам и добре ще ги сваря,
на гъста и силна отвара сега.“

Джордж слага абсолютно всичко, което му попадне пред очите, в голямата тенджера. Започва от нещата в банята, после преминава към спалнята, следва пералното помещение, кухнята, работилницата на баща му, слага  и лекарства от бараката до курника. А после сместа започва да бълбука върху печката, „сякаш е жива отвара“. Изумителните неща, които се случват с баба му, след като си изпива лекарството, ще оставя неразгадани. Само ще кажа, че това лекарство се превръща в истинска сензация.

Пакостта на малкия Джордж все пак не остава неразкрита. Учудващо обаче, той получава поощрение, а не наказание. Господин Кранки, бащата на Джордж, дори има великолепна идея как да изкарват пари от лекарството, стига само Джордж да успее да повтори рецептата.

Дали опитите са успешни и какво се случва в крайна сметка с бабата, ще ви оставя сами да разберете, когато и вие се докоснете до „света на вълшебствата“, описани от Роалд Дал.