fb
НовиниПо света

Нобеловият лауреат Имре Кертес почина на 86 години

2 мин.

Унгарският писател Имре Кертес, който е лауреат на Нобеловата награда за литература от 2002 година, е починал на 86 годишна възраст, съобщава BBC.

Новината за смъртта на писателя е съобщена от издателството на Кертес Magveto Kiado. Той е починал в своя дом в Будапеща след дълго боледуване.  

Творчеството на писателя е пряко свързано с личните му преживявания като тийнейджър, когато оцелява в нацистки контреционен лагер. В книгите му основни теми, освен Холокоста, са още диктаторските режими и личната свобода. Макар и много уважаван, световната му слава сред по-широка адитория идва едва след спечелването на Нобеловата награда за литература през 2002 година.

Най-престижното отличие за литература Кертес получава за своите книги, „които подкрепят крехкия опит на индивида срещу варварския произвол на историята“. След спечелването на наградата унгарският писател прекарва следващото десетиление в Берлин, където работи върху последните си творби. Следва завръщане в родната Будапеща, където се разболява от болестта на Паркинсон и рядко напуска своя дом.

Кертес е унгарец с еврейски произдохрод, роден на 9 ноември 1929 година в Будапеща. В края на Втората световна война през 1944 е депортиран в Аушвиц в Полша, а по-късно и в концентрационния лагер в Бухенвалд в източна Германия, който е освободен от американските войски през 1945. След войната работи като журналист и преводач. Негово дело са преводите на унгарски на Ницше, Зигмунд Фройд, Лудвиг Витгенщайн и Елиас Канети.

Най-известната книга на Кертес е „Безсъдбовност“ (Стигмати, Жанет 45, 2003), където са описани личните му преживявания от войната. На български са преведени още книгите му “Английското знаме” (2011, Алтера), “Досието К.” (2008, РИВА) и “Кадиш за нероденото дете” (2004, Стигмати)