fb
@-книгиЕ-книги

Норвежките издатели няма да продават e-книги чрез Google

2 мин.
Google play norvegia

Трите най-големи издателства в Норвегия – Aschehoug, Gyldendal и Cappelen Damm,  отказват да продават електронните си книги чрез Google Play, съобщава thebookseller.com.

Платформата на Google стартира в скандинавската страна с набор от 5 милиона чуждестранни издания, но осезаемо се забелязва липсата на норвежки заглавия. Според специализирания уебсайт за книги, Google Plays Books все още се възприема като непопулярен канал за продажба и покупка на електронни книги, а от друга страна условията, които интернет гигантът предлага, са ощетяващи за издателите.

Според норвежкия вестник Aftenposten настоящият бизнес модел на Google позволява на компанията да задържи повече от 50% от оборота при продажба, в сравнение с Apple, чийто процент е 30.

Бизнес условията между Google и норвежките издатели обаче не са единственият проблем. Интернет компанията отказва да работи с Bokbasen, една от най-големите компании с бази данни за книги, която е собственост на ключовите норвежки издателства, книжарници и дистрибутори. За тези субекти договорът с Bokbasen е ключов при договорките с Google Play, защото в противен случай се увеличават разходите и времето за предоставяне на информация за самите издатели.

През 2013 норвежкият пазар на е-книги е оценен на стойност 2.3 милиона евро, което е с 70% повече в сравнение с 2012 година. Въпреки това процентът продължава да е сравнително малък на фона на общия пазар на книги в страната, който е на стойност 700 милиона евро. В момента на пазара на електронни книги в Норвегия основни играчи са Apple, Ebok.no, и веригите книжарници като Norli and Ark. Общото мнение в индустрията е, че навлизането на чужди оператори, в това число и на Google Play и Barnes & Noble, ще помогне за развитието на местния пазар на е-книги.

 

[ + ]