fb
НовиниПо света

Нова вълна от детски книжарници в САЩ стимулира ръста на независимите търговци

1 мин.

Броят на независими книжарници в САЩ се е увеличил с 35% спрямо 2009 г. според американската Асоциация на книготърговците (ABA), цитирана от Publishers Weekly. Специализираните детски книжарници допринасят за прираста не само с новооткрити обекти, но и с придобиването на вече установени книжарници от нови собственици.

Според Дона Паз Кауфман от Bookstore Training Group of Paz & Associates американците се чувстват по-уверени да започнат книжарски бизнес. Фактори като стабилната икономика и освобождаването на пазарни ниши от затварянето на големи вериги като Borders and Hastings Entertainment също имат дял в нарастващия брой нови книжарници, отбелязва Кауфман.

Кристин Онорати, собственик на книжарници Word в Бруклин и Джърси, споделя:

Нарастващите продажби на детски книги насърчават някои собственици да отварят специализирани детски обекти в близост до основните си книжарници. Решихме да отделим детските книги, защото те са един от най-популярните раздели в книжарниците ни и просто нямаме достатъчно място да разширим тези секции, както е необходимо.

Важна кауза за повечето търговци на детски книги е да допринесат за развиването на грамотност у децата. Някои детски книжарници разполагат с детски кът за изкуства и ръчен труд и предлагат уроци по ръкопис и дори по изработка на книги.

[ + ]