fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 1 ноември 2020 г.

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ябълка на разбора“

Издава: AVA Books
Дата на публикуване: 26 октомври 2020 г.
Редакция: Лилия Попова
Дизайн на корицата: Ружа Вълчева

За книгата: „Ябълка на разбора“ излиза по случай 75-ата годишнина на най-старото българско списание „Жената днес“. Това е сборник със 75 статии от и за женската душа на едни от най-добрите авторки на списанието през новото хилядолетие. Включени са разнообразни теми като любовта, обичта, секса, брака, децата, раздялата, ревността, изневярата, насилието, свободата, парите, остаряването… Заглавието е „Ябълка на разбора“, защото ябълката е плодът на познанието. На търсенето и откриването – на истини, мъдрост, радост и печал. Всяка жена може да открие нещо за себе си в искрените изповеди.

„съЗВЕЗДИЕ“ от Сияна Бенчева

Издава: „Думите“
Дата на публикуване: 26 октомври 2020 г.
Редакция: Живко Парушев
Дизайн на корицата: Яна Петкова

За книгата: „съЗВЕЗДИЕ“ е първа стихосбирка за 16-годишната Сияна Бенчева. Включва 44 стихотворения, както и авторски илюстрации. „Човек не може да живее празно, без чувства и емоции“, споделя Сияна. Решението ѝ за книга с поезия идва спонтанно. Пише, защото тогава прогонва тъмнината. Стихотворенията в „съЗВЕЗДИЕ“ са разпределени в два поетически цикъла: „СловосъчетА/Ения“ и „думи“. Удивително мъдро поетическо пространство, което разширява географията си до вселенските мащаби; наситено е със звезди, слънца, дъжд, багри, цветя… Емоционалните на пръв поглед творби всъщност крият висока доза екзистенциален и социалноангажиран заряд, скрит в деликатни метафори.

„Коледа в Силвър Фолс“ от Джени Хейл

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 27 октомври 2020 г.
Превод: Хубавена Димитрова
Редакция: Петя Анастасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Скарлет Бейли и семейството й винаги са празнували коледните празници в „Белите дъбове“ – стар хотел, ухаещ на шоколад и канела, собственост на обичната й баба. Но сега той е заплашен от бързо изникващите модерни комплекси в курортното градче. Затова между традиционното печене на сладки и украсяването на елхата Скарлет се среща със строителния предприемач Чарлс Брайънт. Между тях веднага прехвърчат искри, но двамата имат коренно различна представа за бъдещето на хотела.

„Приспивни песни за феи и чудовища“ от Сотир Гелев

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 26 октомври 2020 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Сотир Гелев

За книгата: Всяко дете обича да заспива, докато му пеят сладка приспивна песен. Децата на таласъмите, великаните, водните духове, троловете и феите не правят изключение и също обичат приспивни песни. В тази книга са записани някои от тези песни, преведени на човешки език, за да могат малките читатели да ги разберат и научат наизуст. Но трябва да предупредим, че те са предназначени за безстрашни деца и родители. По-страхливите също могат да ги четат и слушат, но за всеки случай препоръчваме да се завият с одеяло през глава.

„Още мистерии по Коледа“

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 27 октомври 2020 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Коледният сезон е време за вършене на добрини, искрящи светлини и пара, издигаща се от чашите в мразовити вечери. Сезон на добра воля, когато семействата се събират, празнуват и забравят различията си. Освен ако… Скрити тайни, зловещи отмъщения и смъртоносна алчност дебнат в навечерието на най-светлия празник. Едни от най-добрите криминални писатели създават неповторима атмосфера, изпълнена с тихи злокобни стъпки в тъмното и спотайващи се убийци. „Още мистерии по Коледа“ е колекция от единайсет класически коледни мистерии, в която смъртта и хаосът приемат празнични форми. Сборникът включва разкази на Елис Питърс, Агата Кристи, Иън Ранкин, Г. К. Честъртън, Майкъл Инес, Джон Диксън Кар, Вал Макдърмид, Марждъри Алингам и други.

„Под закрила“ от Лекси Блейк

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 27 октомври 2020 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Адвокатът по наказателно право Хенри Гарисън среща Уин Хюз в един от най-трудните моменти в живота си. Тя е сърдечна и добра и той намира утеха в кратката им връзка, преди пътищата им да се разделят. Но Уин е запазила в тайна от него, че в действителност тя е родена в едно от най-богатите семейства в страната. А след трагичен инцидент с родителите ѝ, тя е останала сираче още от бебе. Когато най-добрата ѝ приятелка е убита по време на бляскаво събитие в Ню Йорк, Уин е обвинена в извършването на престъплението. Единственият човек, когото тя иска да ангажира със случая, е Хенри. Хенри е шокиран от истинската самоличност на жената, която не е успял да забрави, въпреки кратката им авантюра. Той не иска да има нищо общо с нея, но не може да си позволи да отхвърли случая. Процесът може да изстреля новосъздадената му кантора на върха. И въпреки твърдото намерение на Хенри отношенията им с Уин да останат чисто професионални, обстоятелствата ги сближават все повече и повече… 

„Вечните образи на Англия” от Бил Брайсън

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 28 октомври 2020 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Бил Брайсън кани над 90 популярни личности да разкажат за нещо типично английско, към което са особено пристрастни. Резултатът от това е впечатляващият сборник „Вечните образи на Англия”. Доказателство за значимостта на тази книга е включването сред авторите на Негово кралско височество принцът на Уелс. Той пише предговора, в който споделя мнението си за ценностите на английската провинция.

„Вещерство – история, основи на магията и полезни заклинания“ от Тоня А. Браун

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 28 октомври 2020 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: Ако мистичното предизвиква интерес у вас, изучавате кристалите с вълнение, гледате на всичките си познати с карти таро или може би на ръка, то магията е вашето призвание. Истинската вещица Тоня А. Браун ще ви запознае с историята на вещерството, важните моменти от историята му, основите на магията и нейните разделения и ще ви даде десетки истински заклинания, с които да откриете своето място в царството на магията.

„Натали Портман разказва в рими басни“ от Натали Портман

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване:  29 октомври 2020 г.
Преводач: Любомир Николов
Илюстрации: Джана Матиа
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Носителката на наградата „Оскар“ Натали Портман разказва в рими класически басни за малки и големи читатели. Написана с много обич, „Натали Портман разказва в рими басни“ е книга, с която деца и родители се потапят в приказния свят на любими герои. Заедно празнуват триумфалната победа на костенурката над заека, откриват уюта и сигурността на дома в компанията на трите прасенца и подобно на градския мишок се учат да ценят истинското приятелство.Завладяващите и пъстри илюстрации на Джана Матиа и прекрасния превод на Любомир Николов превръщат четенето на книгата във вълшебно преживяване за цялото семейство. 

„Симфонията на времето” от Алваро Арбина

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 29 октомври 2020 г.
Преводач: Светла Христова
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: В един мразовит февруарски ден млада жена стои на перона на гара „Ватерло” в Лондон. Очаква своя съпруг художник, но той няма да се появи – нито в този ден, нито в следващите. Изчезването му задвижва поредица от мистериозни събития, в които наследницата на могъща баска фамилия с минало, обвито в мрачни легенди, ще се впусне в трескаво преследване на истината. А тя е по-невероятна и от най-смелите фантазии. Броени месеци преди съдбовните изстрели в Сараево, оповестяващи края на мира в Европа, големите европейски разузнавания са по петите на тайнствен ръкопис, „Нотите на времето”, който дава власт над бъдещето. Но неговият произход е скрит в десетилетията назад, когато се създава модерната индустрия, а търговията с роби още е доходоносен бизнес.
„Симфонията на времето” съчетава по неповторим начин любовна драма, фамилна сага, историческа интрига – героите на Алваро Арбина кръстосват между столиците на света в началото на XX век – Лондон, Мадрид, Париж и Виена, а действието се пресяга и до африканските джунгли, и до бреговете на Куба. Всички жадуват да научат какво ги очаква в бъдещето – но преди това трябва да се изправят срещу призраците на миналото.

„Стихия в кръвта“ (Заветът: книга 1) от Валентина Игнатова

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 29 октомври 2020 г.
Редакция: Габриела Кожухарова
Дизайн на кориците: Георги Мерамджиев

За книгата: „Стихия в кръвта“ е първата по рода си книга на Артлайн Студиос, която излиза с пет вариантни корици. Макар и с огромно нежелание, Кирил се съгласява да прекара последната си лятна ваканция, като помага на баба си в къщата ѝ за гости в родопското село Бяла Гела. Връстниците му – амбициозният Николай и избухливите близнаци Александър и Максим, също се завръщат за началото на сезона. След години отсъствие към тях изненадващо се присъединява и приятелката им от детство Кристина, а с нея идват и проблемите. Селото е превърнато в модерен туристически център и всеки има задължения, които ще вгорчат живота им през трите изпълнени с труд и скука месеци. Скоро обаче тийнейджърите разбират, че това лято няма да е като никое друго. Появата на двама немски изследователи, които вярват в съществуването на древен магически култ, ще преобърне всичко. Учените въвличат младежите в търсенето на нещо, което се оказва много повече от легенда…

„Оно и Онче. Приятелите са най-хубавият подарък“ от Томас Шпрингер и Александра Лангенбек

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 29 октомври 2020 г.
Превод: Калина Захариева-Константинова
Редакция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Александра Лангенбек

За книгата: Ура! Наближава Коледа – с елха, подаръци и с всичките ни приятели! Видрата Онче я чака с нетърпение! Но на стария рибар Оно цялата суматоха му идва в повече. Тюлени, раци и чайки под коледното дръвче? Ама че щуротия! После над морето се извива ужасна снежна буря и снегът затрупва Олга, жената на Оно, сред крайбрежната плитчина с всичките ѝ коледни покупки. Ще пропадне ли тъй мечтаният от Онче коледен празник? История, изпълнена с много настроение, в която се разказва какво е всъщност Коледа – да празнуваш заедно с другите и да се радваш!

„България за напреднали“ от Светлозар Желев

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 30 октомври 2020 г.
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Човек не би могъл да възпроизведе България или някое късче от нея за казино в Лас Вегас. Тя е твърде сложна, твърде самородна. Не би било достатъчно да изкопира позлатените куполи на параклисите, клекнали току пред жилищните сгради, или римските колони на фона на небето. Мисля си например за едно празно парче земя на североизточния нос на полуострова в стария Созопол. Дълго време никой нищо не е построил там; вместо това по цяло лято из пресъхналите му вади цъфтят макове. Мисля си за полята от макове, нашарени със синьо-лилава лупина, покрай магистралите. За една синя риза, оставена в дъжда и прахоляка на края на селото. Също за белия равнец в поляната до Гела, който две старици беряха заедно с другите му цъфнали братовчеди, за да направят планински чай – сякаш човек би могъл да изпие самия пейзаж в димяща чаша. Обмисли това, Пруст. За гълъби, търсещи храна между калдъръма на манастирския двор; гълъбите са навярно на осем години, манастирът – на повече от хиляда. Или за пътища, виещи се през клисура, кацнала колебливо на южната граница, за скали, осеяни тук-там с цветя и по-често с пещери. За костенурка (унесена в отшелнически размисли) по крайчеца на една странджанска гора.“ – Елизабет Костова, авторка на романите „Историкът“, „Крадци на лебеди“ и „Земя на сенки“

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.