fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 11 октомври 2020 г.

10 мин.
Новите книги на седмицата - 11 октомври 2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Blade Runner 2019: Лос Анджелис“ от Майкъл Грийн, Майк Джонсън и Андрес Гуиналдо

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 5 октомври 2020 г.
Превод: Здравко Генов
Редакция: Йоана Иванова

За книгата: Съдържа: „Блейд Рънър 2019“ #1-5

На най-добрия Блейд Рънър – ловец на хуманоиди, от РПУ „Лос Анджелис“, детектив Аана Ашина, по прякор „Аш“, е възложена задачата да разследва мистериозното изчезване на Изабел и Клео Сълуин, съпругата и дъщерята на бизнес магната Александър Сълуин – близък личен приятел на Елдън Тайрел. Разследването на Аш ще я отведе в изпълнените с престъпност гета на бавно разпадащия се мегаполис Лос Анджелис, където ще разкрие ужасяваща тайна и отчаяна конспирация, които я принуждават да се изправи срещу личната си омраза към Репликантите – изкуствените хора, които тя презира, преследва и убива.

Перфектна колода” от Деница Дилова

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 6 октомври 2020 г.
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: По книжарниците излезе „Перфектна колода”, новият сборник с разкази на Деница Дилова („Дневният живот на нощните пеперуди”, „Безумецът от Таро”, „Тънкости на приготвянето”). Пъстротата на живота, олицетворена от колода карти, заема централно място този път, а перото на Дилова не изневерява на хапливото си чувство за хумор и тънкото си познание на човешката природа. Приятели, които ще направят всичко в името на своя другар, страстни комарджии, професионални майстори на картите и обикновени аматьори в търсене на победата заживяват съдбите си по страниците на „Перфектна колода”. Когато животът раздава картите, всички ние можем само да се подчиним. И макар да е вярно, че щастливата случайност навестява най-често умните и тарикатите, дори те в крайна сметка не са нищо повече от картоиграчи. Героите, които населяват света на Дилова, се борят да открият значението на любовта, приятелството, дълга и принадлежността. Други пък вече са намерили това, което хората търсят цял един живот. Съблазнителната случайност направлява ръцете им, а красотата на неизвестното, която граничи с мистерията на вечността, е (почти) достъпен лукс. Надеждата на раздаването, борбата на разиграването, отчаянието на загубата, щастието от победата – тези малки житейски ескизи съпровождат всеки наш ден. Какво прави това играта на карти по-различна от самия живот?

„Да се влюбиш до полуда“ от Катарина фон Бредов

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 6 октомври 2020 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Златина Зарева

За книгата: Катрин и Фрида – най-добрите приятелки в гимназията, верни и неразделни. Но в класа влиза нов ученик – Адам. Погледът му с цвят на буреносно небе предизвиква трус в душата и на двете. Фрида – красива, от заможно семейство, умна, веднага признава влечението си. И сигурна, че Адам ще е неин, пристъпва без колебание към „свалянето“ му. Невзрачната Катрин не смее и да мисли, че може да е конкуренция пред приятелката си – няма момче, което да я предпочете, след като е видяло Фрида. А и не би искала за нищо на света да развали приятелството си. Но не така мисли Адам, или по-точно не така чувства нещата…

„Герои” от Стивън Фрай

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 06 октомври 2020 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгатa: В своя бестселър „Митове“ Стивън Фрай ни разказа за титаните и боговете от гръцката митология, а с втората му част навлизаме в епохата на героите. „Герои“ разказва за простосмъртните, издигнали се със сила, ум и храброст над себеподобните си, за хора, чиито имена отекват през вековете и за чиито подвизи се носят легенди. В разказите за тях се редят вярна любов и разврат, пирове, свирепи войни и невъзможни мисии, ужасни злодеяния, безумна храброст, триумфи и трагедии. Малко са простосмъртните, които са се впускали в толкова смели и вълнуващи приключения, преодолявали са безброй страховити опасности и са успявали да надхитрят коварните и отмъстителни богове, при това така умело и триумфално като гръцките герои. В своя нов шедьовър Фрай блестящо преразказва тези драматични, забавни, трагични и вечни легенди. 

„Дневникът на свекървата“ от Мария Метлицкая

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 06 октомври 2020 г.
Превод: Нели Пигулева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Този пълен със забавни истории, самоирония и житейска мъдрост дневник се води от Елена – московска интелектуалка, чието спокойно и подредено ежедневие е разтърсено от най-големия катаклизъм за една майка с единствено дете син. В живота й се появява най-страшната особа от женски пол – бъдещата й снаха, с която тя ще трябва да дели Даня. 

„Куидичът през вековете“ от Дж. К. Роулинг

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 6 октомври 2020 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Илюстрации: Емили Гравет

За книгата: Вълшебно допълнение към поредицата за Хари Потър и задължително четиво за всеки почитател, грандиозното ново пълноцветно издание на „Куидичът през вековете” на Дж. К. Роулинг събира един от най-обичаните разказвачи на истории в света с творческия гений на художничката Емили Гравет. Страниците на книгата са изпълнени с великолепни илюстрации и множество изненади – истински вълшебно издание на тази така обичана магьосническа класика. Спортният алманах и пищен визуален празник е идеален както за новодошлите в света на магьосниците, така и за поклонниците на красивите книги и разбира се – за всички фенове на Хари Потър. Българските почитатели няма да подминат и фактите за българските успехи във вековната история на най-великата игра.Грабвайте всевизорите и вижте кадър по кадър, на заден ход и с повторения подробности за любимия спорт на магьосническия свят.

„Велосипедисти край езерото Папийон“ от Иван Раденков

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 8 октомври 2020 г.
Редакция: Александър Маринов – Санчо
Дизайн на корицата: Василена Харизанова 

За книагта: Вълнуващ, стремителен, мокър, шеметен и пълен със смях разказ за приключенското пътуване на две хлапета по въздух (със стар въжен лифт), по вода (с каяци) и по суша (с могъщи танкове на две колела) в компанията на чудати герои и странни съоръжения. В най-опасните мигове ставаме приятели завинаги, а пътят към победата е не по-малко важен от самата победа, особено ако е весел и главозамайващ. Роман, написан за всяко дете, което обича щурите игри на открито, изобретенията и разрешаването на загадки, поръсени с щипка научно вълшебство.

Илюзорната вселена от Дейвид Линдли

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 8 октомври 2020 г.
Превод: Елена Филипова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В зората на XVII в. Галилео разкъсва хватката на Платоновата и Аристотеловата философия. Той променя драстично начина, по който възприемаме природата: според него трябва да основаваме теорията си за действителността върху това, което можем да наблюдаваме и изучаваме, а не върху чистата мисъл. Това подготвя сцената за всички последвали пробиви – от Кеплер, през Нютон, до Айнщайн. Но в началото на ХХ в., когато в картината се появява квантовата физика с нейната много сложна математика, нещо започва да се променя. Много физици се обръщат първо към уравненията и след това към физическата действителност. Изследвайки светове, все по-отдалечени от онова, което можем да видим и да измерим, ние сме принудени да се насочваме към елегантни, естетически привлекателни уравнения, за да развиваме концепцията си за действителността. В резултат голяма част от теоретичната физика днес е по-сродна с философията на Платон, отколкото с науката, чиито наследници са физиците.

„Успехология. Нагласи, ценности и визия на щастливия човек“ от Питър Сейдж

Издава: „Ракета“
Дата на излизане: 9 октомври 2020 г.
Превод: Пенко Пенев
Редактор: Петя В. Димитрова
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: „Ние сме родени с потенциала да превърнем живота си или в пример, или в предупреждение към всички останали“. Повече от десетилетие аудио поредицата „Откровен разговор с Питър Сейдж“ показва на слушателите как да различават моделите на поведение у себе си и околните и как да ги анализират правилно. За първи път в съдържанието на 11-те разговора се публикува в книга. факт, който поставя българските читатели с няколко стъпки пред всички останали.

Един живот за киното“ от Жан Жак Ано и Мари-Франсоаз Льоклер

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 09 октомври 2020 г.
Превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Великите произведения на изкуството често са породени от велики мечти. Едва 9-годишен, Жан-Жак Ано заявява на майка си, че ще бъде кинорежисьор или нищо друго. Целта отдавна е постигната и някои от филмите на това решително дете като „Името на розата“, „Мечката“, „Любовникът“, „Седем години в Тибет“, Братята тигри“, са любими на милиони зрители по целия свят. Животът в киното е разказан от първо лице в тази изумителна книга. Ненадминат техничар, който винаги е в крак с новите технологии, Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори жив класик като Франсоа Трюфо. Когато стига до голямото кино, триумфира още с дебюта си – през 1976 г. Победа с песен на уста му носи „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. След това почти всички проекти на този неуморен пътешественик ще го отведат в четирите краища на света – до Кот д’Ивоар, Канада, Аржентина, Испания, Кения, Италия, Шотландия, Виетнам, Тунис… Темите на филмите му са различни, но посланията им са универсални. Резултатът: Ано безспорно е най-световният от френските режисьори. Жан-Жак Ано е и забележителен режисьор на актьори, уловил таланта на някои от най-великите – от Патрик Дьовер до Шон Конъри, от Брад Пит до Рейчъл Вайс.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.