fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 14 май 2023

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Докато лимоновите дръвчета растат” от Зулфа Катух

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
9 май 2023 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Преводач: Ирина Димитрова
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Художник на корица: Фиделия Косева

За книгата: Сравним по размах и въздействие с емблематични за жанра книги като „Сол при солта“ на Рута Сепетис и „Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак, този смел и разтърсващ разказ за войната, загубата, семейството и любовта открехва вратата към едно по-малко познато късче от световната история. „Докато лимоновите дръвчета растат” е великолепно и завладяващо четиво, запечатало съдбите на безброй жертви на авторитарните режими в Близкия изток.

„Ах, тази Киткат!“ от Карой Мехеш

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 9 май 2023 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Даниела Атанасова

За книгата: Почти истински приказки за едно момиченце, което расте и става все по-умно, находчиво и палаво.
От приказките на Киткат можем да научим как изглежда петел със сто крака, защо е хубаво да си лош, защо е хубаво да си добър и коя страшна приказка завършва в гостилницата. В забавните истории участват главните герои в живота на Киткат: говорещи животни и предмети, приятели от детската градина и от училище, Великденският заек и Дядо Коледа, а също родителите, бабите и дядовците.

„Дневникът на Вещицата по неволя“ от Пердита и Онър Каргил

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 9 май 2023 г.
Превод: Мартина Андреева
Редакция: Кристина Петрова
Илюстрации: Кейти Сандърс
Адаптация на корицата: Anthe Studio

За книгата: Градчето Малко Заклинаево не прилича на никое друго място, на което съм живяла преди. То е извънредно, загадъчно различно! Знаете ли, че тук е пълно с черни котки, които са навсякъде? И почти всеки носи наметало и островърха шапка, а на витрините на магазините има странни табели като: Вземете своята прясна кукувича слюнка оттук! Има я и малката ОГРОМНАТА подробност, че новото ми училище съвсем не е като обикновените. О, да… Струва ми се, че е ВЕЩЕРСКО УЧИЛИЩЕ! Сега е точният момент да разбера дали мога да правя магии…

„Еуфория. Роман за Силвия Плат“ от Елин Кулхед

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 9 май 2023 г.
Превод: Анюта Качева
Редакция: Евгения Мирева
Художник на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Невероятно дръзко е да напишеш книга от името на Силвия Плат, една от емблематичните поетеси на ХХ век, чийто единствен роман „Стъкленият похлупак“ се превръща в съвременна класика с култов статус. Но шведката Ерин Кулхед го прави, и то така, че освен възторжените отзиви на критиката печели и най-престижната литературна награда в страната си. Животът на Силвия Плат, започнал с блясък и обещание, е разбит от предателството на съпруга ù Тед Хюз – също изключителен поет, и хроничната ù депресия се обостря неимоверно. Точно тогава обаче тя навлиза в период на творчески подем и написва повечето стихотворения, на които днес дължи популярността си. Но това не я спасява – на 11 февруари 1963 г., едва на 30, прави поредния си опит за самоубийство. Успешен. Посмъртно получава наградата „Пулицър“ за поезия.

„Щом книжка отвориш“ от Карълайн Дерлатка, Сара Уголоти (илюстрации)

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 9 май 2023 г.
Превод: Кристин Димитрова
Отговорен редактор: Гергана Козарева

За книгата: „Щом книжка отвориш“ е смайваща ода за най-великото от всички приключения в света: четенето на книга. Великолепните рисунки и текстът в рими ще ви пренесат в свят, даряващ мечти и чудеса. Докато детето пътува по страниците на тази омайна книжка, приказният дух ще го съпътства, за да му разкрие магията на четенето. Попаднеш ли веднъж в нейния плен, омагьосан си за цял живот.

„Шест алени жерава“ от Елизабет Лим

Издава: Noble Star Books
Дата на публикуване:
10 май 2023 г.
Преводач: Боряна Даракчиева

За книгата: „Шест алени жерава“ ще ви пренесе в удивителното кралство Киата, където магията е отдавна изкоренена и забранена. Шиори’анма, единствената принцеса на Киата, има тайна. Във вените ѝ тече магия, умело прикривана до деня на годежа ѝ. След противопоставяне с нейната мащеха Райкама, която също е магьосница, Райкама прогонва Шиори и превръща братята ѝ в жерави. Заклеймява принцесата, че ако проговори, с всеки издаден от нея звук един от братята ѝ ще умира. Останала съвсем сама, без възможността да обясни и без никого до себе си, Шиори тръгва да търси братята си из кралството. Попаднала в най-отдалеченото крайче на кралството и с дървена купа на главата, която прикрива самоличността ѝ, Шиори се бори да оцелее. Междувременно разкрива мрачен заговор за превземане на трона. В опитите си да спаси братята си, себе си и кралството, тя може да разчита само на една хартиена птичка, на един непостоянен дракон и на младежа, за когото е отказала да се омъжи. А може би ще се наложи да приеме и управлява магията си – макар цял живот да се е опитвала да я потиска.

„Тахипомпата и други истории“ от Едуард Пейдж Мичъл

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 12 май 2023 г.
Превод: Тодор Стоянов
Редакция и корекция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Едуард Пейдж Мичъл (1852 – 1927) е американски автор на разкази и редактор на нюйоркския The Sun. Признат е за една от основните фигури в ранното развитие на научната фантастика и има защо. Мичъл пише истории, чиито идеи предхождат с години разработките на Хърбърт Уелс в същото поле. „Кристалният човек“, мъж, превърнат с научни средства в невидим, и „Часовникът, който вървеше назад“, разказ, описващ машина за пътуване във времето, излизат повече от десетилетие преди „Невидимият“ и „Машината на времето“ на Уелс. Телепортиране, киборги и пътувания, по-бързи от скоростта на светлината, нищо не убягва от перото на новатора Едуард Пейдж Мичъл. Творбите му излизат за първи път на български език.

„Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:  12 май 2023 г.
Превод:  Десислава Антова, Захари Омайников
Дизайн на корицата:  Люба Халева

За книгата: „Безкраят в стрък тръстика“ е сред най-съвършените „книги за книгата и четенето“. От зараждането на писмеността, през възникването на идеята библиотеките да съберат цялото познание, започвайки с Александрийската, възходите и паденията на книгата, до интересни паралели между интернет и Вавилонската библиотека на Борхес… Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.