fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 15 ноември 2020 г.

10 мин.
Новите книги на седмицата - 15.11.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Лечението на петте рани“ от Лиз Бурбо

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 9 ноември 2020 г.
Превод: Гергана Соколова
Редакция: Йоана Йорданова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: След излизането на „Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“ Лиз Бурбо получава множество запитвания за това как точно се лекуват раните на душата – от отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост. За да бъде полезна на своите читатели, тя пише продължение на своя световен бестселър. В книгата „Лечението на петте рани“ ще намерите много практични съвети, прозрения от личния опит на авторката и примери от реалния живот – ситуации, с които всички ние се сблъскваме всекидневно. Благодарение на тези напътствия ще можете по-лесно да определите своите рани и да извървите сами етапите към изцелението. Ще се научите да разпознавате механизмите на раните и ще разберете защо привличате определени хора и обстоятелства. Ще забелязвате кога се отключват раните и ще се учите да преодолявате капаните на егото, които са основна пречка пред лечението.

„Инженерът“ от Георги Зарев

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 9 ноември 2020 г.
Редакция: Гергана Михайлова
Дизайн на корицата: Николай Дъбов

За книгата: Eдин млад инженер тръгва от София за Ангола да изгражда фабрика за преработка на откритите в ценно находище древни кости и челюсти на акулоподобни риби. Тя ще произвежда така търсеното по света фосфоритово брашно. Но дни преди пристигането му , там е обявена поредната ожесточена фаза на гражданската война. И в тази обстановка той трябва да оцелее, да живее и да работи далеч от близките и любимата жена. Без да предполага, че един ден животът му ще се превърне в роман, посветен на едно велико инженерно поколение, изградило цялата индустрия на България. „Инженерът” е една антология за създаването, развитието и последните изяви на едно велико инженерно поколение, положило основите на цялата индустрия на България.

„Мечтани пътешествия“

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 10 ноември 2020 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Димитрина Кавалакова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Тази книга представя 500 интригуващи дестинации в целия свят и най-подходящите начини да уловите духа на всяко място – от това да наблюдавате Северното сияние от иглу във Финландия до това да минете с велосипед по моста Голдън Гейт, от прекосяване на Андите на кон до това да посетите културно събитие в Античния театър на Пловдив. „Мечтани пътешествия“ ще вдъхнови всеки, който иска да изпита повече вълнуващи моменти и да опознае различни страни и култури. 

 „Снежна слепота” от Рагнар Йонасон

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 10.11.2020
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Рагнар Йонасон e най-популярният исландски автор в света за пръв път преведен на български. Тесен планински тунел е единственият начин да се стигне до Сиглюфьордюр – идилично рибарско градче в най-северните части на Исландия, където хората не заключват вратите си, а животът има собствен ритъм. Новото попълнение в полицейския участък там е младият полицай Ари Тор Арасон. Идилията е разрушена, когато млада жена е открита в безсъзнание в снега, а известен писател среща смъртта при мистериозни обстоятелства. Ари започва разследване в сърцето на една общност, в която не може да се довери на никого, а тайните и лъжите са начин на живот. Миналото се преплита с настоящето, докато клаустрофобичното напрежение в снежната буря нараства. Заслепен от снега, Ари е тласкан все по-дълбоко в собствената си тъмнина, а един убиец все още е на свобода…   

„Blade Runner 2019: Далечни светове“ от Майкъл Грийн, Майк Джонсън и Андрес Гуиналдо

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 10 ноември 2020 г.
Превод: Здравко Генов
Редакция: Йоана Иванова

За книгата: Съдържа: „Блейд Рънър 2019“ #5-8; През 2019 г. БЛЕЙД РЪНЪР – ловец на хуманоиди на име ААНА АШИНА, по прякор „АШ“, спасява КЛЕО СЪЛУИН, дъщерята на бизнес магната Александър Сълуин, от заговор, целящ да предаде момичето на корпорация „Тайрел“ за провеждане на генетични експерименти. Аш и Клео се измъкват от Лос Анджелис и изчезват. Сега, седем години по-късно, Аш и Клео живеят с фалшиви самоличности на една от миньорските колонии на Далечните светове. Но бащата на Клео така и не е спрял да ги търси и изпраща десетки ловци на глави да убият Аш и да върнат дъщеря му вкъщи. Сега, след кървав бунт, поведен от РЕПЛИКАНТИ, Аш и Клео са разделени, а безжалостен нов Блейд Рънър на име ХАЙТ е взела Аш на мушка.

“Туут и Пъдъл” от Холи Хоби

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 10 ноември 2020 г.
Превод: Елена Розберг
Редакция: Габриела Кожухарова
Корекция: Русанка Одринска

За книгата: Туут и Пъдъл са най-добри приятели. Когато Туут напуска Уудкок Покет, за да попътува и да види света, Пъдъл предпочита да си остане вкъщи. В момента, в който пъдъл започва да тъгува, защото старият приятел вече му липсва, самият той се впуска в приключения у дома. А накрая двамата разбират, че истинското приятелство не познава граници.

„Инцидент в Мадрид“ от Мария Пеева

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване:  11 ноември 2020 г.
Редакция: Димитър Риков
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Мария Пеева, по-известна като Мама Нинджа, издава първия си криминален роман! Запознайте се със семейство Куман! Катерина – находчива и изобретателна, Константин – разсъдлив и съобразителен. На пръв поглед обикновено българско семейство, което се отправя на съвсем обикновена екскурзия в Испания. Но малко след кацането на самолета в Мадрид тяхната почивка се превръща в борба на живот и смърт срещу неизвестен враг, решен на всяка цена да ги унищожи. Ще успеят ли семейство Куман да оцелеят в тази кризисна ситуация? На кого да разчитат, щом не смеят да се обадят на полицията?

„Ръката на стената“ (Искрено коварен, кн. 3) от Морийн Джонсън 

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 11 ноември 2020 г.  
Превод: Александър Мишков
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Академия „Елингам“, изглежда, е прокълната, защото трима души вече са мъртви. Единият е жертва на зле скроена шега или убийство. Другият загива в резултат на злополука. А сега инцидент в Бърлингтън е отнел още един живот. Всички тези трима души са били на неподходящото място в неподходящия момент. Стиви Бел знае кой е Искрено коварен. Разрешила е загадката, най-голямата мистерия на века. Или поне така си мисли. С последната трагедия е трудно да се концентрира върху миналото. Не само че някой е загинал в града, но и Дейвид е изчезнал и по всичко личи, че е намислил нещо. Стиви е сигурна, че по някакъв начин всички неща са свързани – трите смъртни случая в настоящето, смъртните случаи в миналото и изчезналите Алис Елингам и Дейвид Ийстман. В тези загадки трябва да се крият отговорите. Очевидно е време Стиви да направи нещо глупаво. 

„Съпругата на чаения плантатор“ от Дина Джеферис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 12 ноември 2020 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Художник на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: На деветнайсет години, изпълнена с оптимизъм и нетърпение, Гуендолин Хупър е  готова да започне нов живот в чаената плантация на богатия си съпруг. Но дните в Цейлон не са това, което е очаквала. Работниците са неспокойни, съседите са коварни, а съпругът ѝ вече не е мъжът, който е пленил сърцето ѝ в Лондон. Докато отдалеченият и мрачен Лорънс е потънал в работа, Гуен е принудена да изследва плантацията сама. Призраците от миналото са навсякъде – заключени врати, пожълтяла сватбена рокля и скрит обрасъл гроб, твърде малък за възрастен човек… Гуен скоро забременява, но щастието ѝ не продължава дълго. След раждането младата майка трябва да направи непосилен избор, който никой от тяхната класа не би разбрал.  Тя скрива истината от всички, но тайните не остават погребани завинаги…

Векът на диктаторите “

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 12 ноември 2020 г.
Превод: Недка Капралова
Редакция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата:  В книгата ще откриете 22 портрета на най-значимите световни диктатори, направени от някои от най-добрите съвременни журналисти и историци, специалисти в областта, за която пишат: Ленин, Сталин, Мусолини, Хитлер, Франко, Мао, Пиночет, Пол Пот, Саддам, Кадафи, Ким Ир Сен, Кастро, Тито, Асад… Под редакцията на Оливие Гез тези очерци рисуват страшна, но много показателна картина на света. Изчерпателността на проучването, съчетано с разказваческо майсторство, ще ви даде правдива представа за живота и управлението на някои от най-кървавите диктатори през последния век.

Самоличност“ от Милан Кундера

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 13 ноември 2020 г.
Превод: Росица Ташева

За книгата: Жан-Марк сънува. Страх го е за Шантал, търси я, тича из улиците, накрая я вижда в гръб, вижда я как върви, как се отдалечава. Тича след нея, вика я. Още няколко крачки и ще я настигне, но тя се обръща и Жан-Марк поразен вижда друго лице, чуждо и неприятно лице. Не е друга жена, Шантал е, неговата Шантал, няма никакво съмнение, но неговата Шантал с лице на непозната, и това е жестоко, непоносимо жестоко. Прегръща я, притиска я до себе си и повтаря, ридаейки: „Шантал, малка моя Шантал!“, сякаш иска, повтаряйки тези думи, да придаде на преобразеното лице предишния му изгубен вид, изгубената му самоличност.

„Как да запазим разума си във време на разединение“ от Елиф Шафак

Издава: „Анишър/Егмонт“
Дата на публикуване: 14 ноември 2020 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Павлина Върбанова
Илюстрация на корицата: Sinem Erkas

За книгата: Всички ние сме слисани и объркани от заобикалящите ни събития – от несправедливостта, от страданията, от чувството за безконечна криза. Как тогава да запазим и да се грижим за всичко онова в нас, което вярва и се уповава на нещо по-добро? Как да запазим разума си във време на разединеност? В този завладяващ и окрилящ зов за съзнателен оптимизъм, номинираната за наградата „Букър“ писателка и активистка Елиф Шафак се обръща към спомените си и се осланя на силата на преживените истории, които ни сближават, като ни уверява, че ако чуваме думите на другите, то ние ще успеем да се погрижим за съхранението на демокрацията, емпатията и вярата в едно по-светло и по-разумно бъдеще.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.