fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 2 април 2023

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Островът с плъховете“ от Ю Несбьо

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 27 март 2023 г.
Преводач:
Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: В този сборник са събрани пет разказа от бъдещето – всеки от тях перфектен пример за философската комплексност на романите на норвежеца. Първият от тях – „Островът с плъховете“ – ни пренася в постпандемичен свят, където елитът чака да бъде евакуиран от покрива на небостъргач, а простолюдието се бори за оцеляването си. По улиците цари беззаконие и хаос. А богат предприемач си е купил остров с непристъпна крепост. Тя обаче не може да го предпази от пълчищата плъхове, които превземат острова в търсене на храна. Междувременно юрист става жертва на жестоко престъпление – бандити нахлуват в дома му, изнасилват съпругата му и отвличат дъщеря му. Макар и ревностен борец за върховенството на закона, той не вижда друг начин, освен сам да залови виновниците… В сборника срещаме още учен, който изобретява лекарство против стареенето. Какво е обаче изобретението му – формула за вечен живот или рецепта за хаос и смърт?

„Четец на мисли“ от Дейвид Либерман

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 27 март 2023 г.
Превод: Ина Димитрова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Виден психотерапевт и експерт по разпознаване на измами, консултант на ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, Дейвид Либерман издига разчитането на хората на напълно ново ниво. Стъпвайки на последните изследвания в областта на психолингвистиката – сигналите, вградени в речта, той ни показва как да прилагаме неговите новаторски методи към безброй всекидневни ситуации. Благодарение на книгата ще можете: да разчитате скритите послания зад пасивния език, да разкривате манипулацията, да усещате емоционалното състояние на човека до вас; да улавяте искреността и да разпознавате лъжата; да разбирате дали можете да се доверите на новия си служител, партньор, колега…
Никой не иска да го правят на глупак. „Четец на мисли“ ще ви помогне ако не да придобиете телепатични способности, то поне да преценявате правилно на кого можете да вярвате и кой иска да се възползва от вас.

„Вълшебната планина“ от Томас Ман

Издава: ICU
Дата на публикуване: 28 март 2023 г.
Превод: Тодор Берберов
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Таня Минчева / Kontur Creative

За книгата: Романът, настолен за редица влиятелни имена в литературата, сред които Олга Токарчук, Колъм Тойбин, Орхан Памук и Георги Господинов, е започнат през 1912 г. Първоначалното желание на Ман е след „Смърт във Венеция“ да напише забавен разказ, в който темата за смъртта е интерпретирана в пародиен план. Разказът обаче се превръща в мащабен роман, писан в продължение на 12 години и превърнал се в едно от най-емблематичните произведения в литературата на 20. век.
Романът представлява едновременно моментна снимка на предвоенна Европа, и трактат върху естеството на времето в трансцендентален смисъл. Героят Ханс Касторп преминава дълъг път на самообразование и самообучение, осеян с разговори, разходки и приключения, но всъщност се движи не толкова във времето и пространството, които са сякаш са застинали в едно положение, а странства из вътрешните си светове. Външният свят не се променя и тази му статичност е превърната в метафора на вечната повторяемост на битието.

„Книга за лимфата“ от Лиса Левит Гейнзли

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 28 март 2023 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата:
Мариана Станкова

За книгата: В дългогодишната си практика на лимфедемен терапевт авторката става свидетел на невероятните резултати от лимфодренажния масаж. В тази книга тя споделя опита и знанията си, за да се погрижите сами за своето здраве и красота. Тя предлага лесни за изпълнение илюстрирани серии самомасаж, адаптирани за често срещани проблеми като задържане на течности, главоболие, храносмилателни и неврологични симптоми, понижен имунитет, тревожност, наднормено тегло, целулит и бръчки. Предложени са и съпътстващи методи за активиране работата на лимфната система като холистични практики, упражнения и препоръчителни храни.
Независимо дали търсите облекчение за здравословен проблем или нестихваща болка, или просто искате да се погрижите за цялостното си състояние, в тази книга ще намерите необходимата информация и експертни съвети.

„Културната карта“ от Ерин Майер

Издава: Grant Cardone
Дата на публикуване
: 28 март 2023 г.
Превод: Катерина Върбанчовска
Редакция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: Макар английският да е глобален език, лесно можете да попаднете в културните капани, които излагат на опасност кариери и провалят сделки. В „Културната карта“, Ерин Майер разкрива доказан модел, с който да дешифрирате как културните различия влияят върху международния бизнес. Аналитичната рамка на модела е допълнена с практически, приложими съвети как да постигнете успех в глобалната среда.

„Не ме напускай“ от Дженифър Нивън и Дейвид Левитан

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 29 март 2023 г.
Превод: Светлана Дичева-Христова
Редакция: Йорданка Фурнаджиева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: За първи път Дейвид Левитан и Дженифър Нивън обединяват талант и създават трогателна история за надеждата, семейството и откриването на дома у хората, които имат най-голямо значение.
Сутринта на 25 март 2021 г. е преломен момент в живота на Езра Ахърн. По-голямата му сестра Беа е изчезнала. Няма оставено писмо или някакъв знак, само бележка с имейл адрес, скрита на място, на което единствено той би я открил. Езра никога не е очаквал, че ще бъде оставен сам с майка си и тираничния ѝ приятел. Как ще оцелее сега, когато Беа я няма?

„Стълба към небето“ от Джон Бойн

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 30 март 2023 г.
Превод: Петя Петкова
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Таня Минчева

За книгата: Морис Суифт е красив, обаятелен, пробивен и зажаднял за слава. Липсва му само едно – талант. Но той няма намерение да допусне тази дребна подробност да застава на пътя му. Истории и сюжети – колкото щеш, не е задължително да са непременно твои.
Докато работи като сервитьор в скъпо заведение в Западен Берлин, Морис се запознава случайно с прочут литератор, който крие в гардероба си зловещ скелет, и това дава тласък в кариерата му на начеващ писател, решил на всяка цена да се наложи и да намери своето място в комерсиализираната съвременна литература. От тук нататък стълбата към небето си се строи сама: в нейни стъпала се превръщат съдбите – и главите, – по които стъпва безпощадният крак на този нов Растиняк.

1Q84 от Харуки Мураками

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 31 март 2023 г.
Превод: Венцислав К. Венков
Дизайн на корица:
Стефан Касъров

За книгата:Когато в Япония са публикувани първите две книги на 1Q84, читателите разграбват милионния тираж и са завладени изцяло от историята на Аомаме и Тенго и странния паралелен свят, който те обитават. И тогава – година по-късно – за радост на читателите Мураками съвършено неочаквано публикува книга трета на романа, криеща развръзката на необичайното повествование, в което ни потапя разюзданото му въображение.
Както ни подсказва заглавието, романът е поклон пред Джордж-Оруеловата „1984“ (цифрата 9 на японски се произнася като буквата Q).
В това издание на 1Q84 са събрани трите книги на забележителната трилогия на Мураками.

„Инсомния” от Сара Пинбъра

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
31 март 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод:
Надя Златкова
Редактор: Ния Харалампиева
Коректор:
Милена Братованова
Дизайн на корица:
Фиделия Косева  

За книгата: Авторката на сензацията „Зад нейните очи“, прочула се и със своята екранизация по Netflix, Сара Пинбъра е безпощадна към читателите си в своя нов завладяващ трилър! Пригответе се да поставите под съмнение всяка своя мисъл, защото „Инсомния“ е вече в книжарниците!  

„Наследството на Тъкачната вила“ от Ане Якобс

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 31 март 2023 г.
Превод: Владимира Старирадева
Редакция:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Аугсбург, 1920. Въпреки трудностите, с които страната все още се бори, в Тъкачната вила гледат към бъдещето с оптимизъм. Паул Мелцер отново е у дома и поема управлението на фабриката, а Мари, младата му съпруга, върху чиито крехки плещи е лежала отговорността за фабриката, вилата и цялото семейство в годините на война и недоимък, най-сетне има възможност да сбъдне своята мечта – да създаде собствено модно ателие. Моделите ѝ се радват на огромен успех, но щастието ѝ е помрачено от все по-честите спорове с Паул. Неспособна да издържа повече, Мари взема трудното решение да напусне имението заедно с двете си деца.


„Господството на страха“ от Магдалена Николова

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 31 март 2023 г.
Редакция: Магдалена Николова
Корекция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Никоела Валтер Начева

За книгата: Годината е 1793. Камелия Роуз е стара мома на почтената възраст от 23 години. Загубила всяка надежда да се омъжи някога, тя живее изолирано в семейното имение в Йоркшир, без да знае, че е пионка в плановете на баща си. Когато успява да се омъжи набързо за скандалния граф Адърли, постепенно осъзнава, че просто е сменила един господар с друг. Може ли една жена да се справя сама в тези мъжки времена и има ли начин да постигне душевен мир, без да губи достойнството си? Защо страхът е в основата на всяко човешко чувство? Наистина ли само жените мислят за любов, а мъжете – единствено за страст?

„Хиляда целувки и едно момче“ от Тили Коул

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 1 април 2023 г.
Преводач: Красимира Абаджиева
Редактор: Вили Вълканова
Дизайн на корицата: Hang Le

За книгата: Какво би направил, ако любовната ти история приключи, преди въобще да е започнала?
Една целувка трае секунда. Но хиляда целувки могат да продължат цял живот. Едно момче. Едно момиче. Връзка, изкована за миг и поддържана десетилетие. Връзка, която нито времето, нито разстоянието могат да разрушат. Връзка, която ще продължи завинаги. Или поне така вярват те.
Когато седемнадесетгодишният Рюне Кристиансен се връща от родната си Норвегия в заспалото градче Блосъм Гроув, Джорджия, където преди години се е сприятелил с Попи Личфийлд, има една-единствена цел. Трябва да разбере защо момичето, което е било другата половина от душата му и е обещало да го чака, го е зарязало без никакво обяснение. Сърцето на Рюне е разбито, когато Попи замлъква изненадващо. Две години по-късно той се връща в Блосъм Гроув и научава причината. И тогава разбира, че болката може да е още по-голяма.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.