fb
@-книгиСпециални

Новите книги на седмицата – 2 февруари 2020 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ето ги младите мъже” от Роб Дойл

Издава:  „АМАТ-АХ “
Дата на публикуване: 31 януари 2020 г.
Превод и редакция: Мирела Христова
Дизайн на корицата: Христина Стоянова

За книгата: Броени месеци преди филмовата премиера на романа, в превод на български език излиза романът „Ето ги младите мъже” от един от най-ярките млади ирландски автори – Роб Дойл. Той ни среща с четири момчета – Матю, Рез, Кокър и Киърни. Матурите току-що са свършили, а те се озовават пред бездната на живота след училище. Първото лято от дълго очакваната им свобода преминава в безпаметно вилнеене и брутално трупане на опит из улиците на Дъблин. Докато се шляят без цел и посока из града, захранвани от дрога, алкохол и мрачни фантазии, тийнейджърите се опитват да избягат от реалността, която презират. Но всъщност попадат в спиралата на самоунищожението.

„Ти го каза“ от Кони Палмен

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 31 януари 2020 г.
Превод: Иглика Василева-ван дер Хайден
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Герои в това произведение, истинско предизвикателство за перото на изявената белетристка, са Силвия Плат (1932-1963) и Тед Хюз (1930-1998) – една от най-романтичните и драматични двойки в света на литературата. А заглавието е препратка към отговора на Исус на въпроса на Юда „Да не съм аз, Рави?“. След самоубийството на Плат във феминистките среди съпругът ѝ става синоним на злодей, предател и заложник на мита около нея. Романът е изграден като вътрешен монолог на британския поет лауреат, инспириран от последната му стихосбирка „Писма за рождения ден“ (1998), в която той за пръв път разкрива своята версия за взривения брачен съюз. Гласът на твореца прелива в гласа на наранения съпруг, „плячка на лешояда на вината“ и на жадната за сензации публика. Палмен умело пресъздава поетическата му стилистика, вплита изумително хармонично биографични факти, цитати, спомени и размишления и читателят неусетно забравя, че написаното е плод на авторовото въображение. „Ти го каза“ е затрогващ роман изповед за поезия, любов, измяна и смърт, дишащ в трескавия ритъм на две изтерзани души и на една предизвестена трагедия.

„Верити“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 28 януари 2020 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: : Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Разтърсващ психологически трилър от авторката на бестселъри Колийн Хувър. Лоуен Ашли е неизвестна писателка, която се намира на ръба на финансова криза, когато получава предложението на живота си. Джереми Крофорд, съпруг на писателката на бестселъри Верити Крофорд, наема Лоуен да напише оставащите книги от популярната и невероятно успешна поредица, която изпадналата му в кома съпруга не е успяла да завърши. Лоуен пристига в дома на Крофорд, за да прегледа бележките, които Верити е правила през годините, надявайки се да намери достатъчно материал, за да започне работа. Това, което младата писателка не е очаквала да открие сред хаоса от книжа в кабинета на Верити, е незавършената ѝ автобиография, включително и спомените за онова, което наистина се е случило, когато дъщерите им са умрели.

„Талант за убийство“ от Андрю Уилсън

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 28 януари 2020 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Изчезването на Агата Кристи през зимата на 1926 г. е една от неразрешените мистерии на миналия век. В „Талант за убийство“ Андрю Уилсън преразказва събитията от реалната случка, опирайки се на исторически факти, като запълва неизвестните с помощта на собствения си талант и въображение. Един декемврийски ден Агата Кристи е блъсната към релсите на лондонското метро. Спасена е от непознат, информиран за най-интимните тайни на писателката. Той шантажира Агата и я въвлича в коварен план, който ще преобърне живота й завинаги. Вие, госпожо Кристи, ще извършите убийство. Но преди това ще изчезнете. Да пишеш за убийства – е едно, а да станеш съучастник в такова – е съвсем друго. Агата трябва да разчита на хитрост и находчивост, за да попречи на изнудвача, който иска да се възползва от познанията й, за да извърши перфектното престъпление.

„Приспивна песен в Аушвиц” от Марио Ескобар

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 28 януари 2020 г.
Превод: Надя Златкова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Базирана върху истински събития, „Приспивна песен в Аушвиц” от Марио Ескобар е красив разказ за надеждата в едно от най-мрачните кътчета на планетата – лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау. Ескобар разказва незабравима история за оцеляване и силата на любовта в лицето на бруталността и ужаса на лагерите на смъртта. Когато SS пристигат, за да отведат съпруга ѝ и петте им деца, на Хелене Ханеман е даден избор да остане на свобода като чистокръвна германка. Тя обаче решава да последва семейството си в самия ад – лагера на смъртта за затворници с циганско потекло Биркенау, защото съпругът ѝ не е ариец.

„Пълно финансово преобразяване“ от Дейв Рамзи

Издава: „Скайпринт“
Дата на публикуване: 28 януари 2020 г.
Превод: Даня Доганова
Редакция: Георги Каитин
Дизайн на корицата: Вяра Тончева

За книгата: Дългове, изтощителни вноски по кредити, тревога от нарастващите цени, почти никакви спестявания… Може би ви е познато. Но все пак има един сигурен начин да се излезе от това положение.Нарича се Пълно Финансово Преобразяване. Досега сте чували какви ли не примамливи схеми за бързо забогатяване, от които ви дойдоха много оригинални идеи, обаче в джоба ви не остана нищо. Ако сте уморени от лъжи и фалшиви обещания, ето нещо съвсем различно – ясен и изпълним план, който ще промени отношението ви към цялата финансова система.

„The Kong Crew 2“ от Ерик Еренгел

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 29 януари 2020 г.
Превод: Ина Димитрова
Редакция: Йоана Иванова

За книгата: Ами ако Конг беше спечелил? 1947 година, 14 години след победата на Конг. Манхатън е отдавна евакуиран и сега островът е недостъпна зона, охранявана зорко от The Kong Crew. Полетете над манхатънската джунгла с елитната ескадрила! Епизод 2 започва точно там, където епизод 1 приключи. Повече динозаври, повече самолети, повече неприятности за Върджил и повече дакел… Ще се запознаете и с някои страхотни нови герои!

“Инж. Георги Вълков – създателят на вестник “Пладне”, екзекутиран за сътрудничество със САЩ” от Недю Недев

Издава: „ТРУД“
Дата на публикуване: 27 януари 2019 г.
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: “Един зимен ден на 1941 г., когато дърво и камък се пукат от студ, в кабинета на Андрей Праматаров, началник на отделение “Б” (контраразузнаване), пристига фелдфебелът ординарец на столичния военен комендант и му подава плик с гриф “Строго секретно”. Праматаров го отваря и прочита бележката. Учудването му е голямо… Помощник-адютантът на столичния военен комендант поручик Димитър Радев му пише, че трябва същия ден в 11 часа да отиде в Гарнизонния затвор за разследване на специален обект. По вида на поручика шефът на контрашпионажа разбира, че работата е сериозна. Праматаров едва се овладява да не кипне от възмущение. Само опитът, който има, го спасява да запази привидно спокойствие. Поручикът иска ни повече, ни по-малко полицейският шеф да седне и да напише всичко, което знае за инж. Георги Иванов Вълков, роден на 28 октомври 1897 г. в Търново”.

„Изгревът на Аврора“ от Джей Кристоф и Ейми Кауфман

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 1 февруари 2020 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Габриела Кожухарова

За книгата: Те не са героите, за които мечтаем. Те са просто онези, които успяхме да намерим. Годината е 2380 и дипломираните кадети на академия „Аврора“ са разпределени със своите първи мисии. Звездният курсант Тайлър Джоунс е готов да подбере екипа на своите мечти, но глупавият му героизъм го оставя с утайката, която никой в Академията не иска… Самоуверен дипломат, майстор в саркастичните забележки. Учен социопат със склонност да стреля по съквартирантите си. Хитроумен механик в екзокостюм. Извънземен воин с проблеми с гнева. Мъжкарана пилот, която изобщо не си пада по Тай, в случай че се чудите. Но се оказва, че най-големият проблем на Тай не е неговият екип, а Аврора Дзие-Лин О’Мали – момичето, което той току-що е спасил от междуизмерното пространство. Ари е момиче извън времето, пътувала цели два века в криокамера. Тя може би ще бъде причината за следващата велика война, а Тайлър и неговият екип от неудачници може и да се окажат последната надежда за цялата галактика.

„Завесата. Последният случай на Поаро“ от Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 27 януари 2020 г.
Превод: Ленко Костов
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Къщата в Стайлс е привидно спокойно място за почивка. Но гостите в нея остават шокирани, когато разбират, че един от тях е убиец, отнел живота на пет души. Всеки гост е свързан с престъпленията по един или друг начин… Обездвижен, Поаро призовава стария си приятел Хейстингс за едно последно разследване, което ги отвежда там, където те за първи път разкриват престъпление заедно. Двамата трябва да действат бързо, за да предотвратят следващото жестоко убийство, дори ако собственият им живот е в опасност.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.