fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 26 май 2024

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Последни истории“ от Олга Токарчук

Издава: “ICU”
Дата на публикуване:
20 май 2024 г.
Превод: Мира Костова
Редакция:
Крум Крумов, Невена Дишлиева-Кръстева
Художествено оформление на корицата:
Таня Минчнева / Kontur Creative

За книгата: „Последни истории”, „най-мрачната, най-горчивата, най-вълнуващата книга на Токарчук“ по думите на полския литературен критик Ришард Кожьолек, e изследване на живота и смъртта през погледа на три жени от едно семейство – Параскева, Ида и Мая. Между тях има кръвна връзка, но липсва емоционална свързаност. С присъщата си наблюдателност и ненатрапчиво смирение полската нобелистка рисува дълбинно характерите и животите на героините си. Всеки ден е съзерцание, всеки етап от живота – непрестанно търсене на удовлетворение от собственото съществуване.

„Конфитюрът на Малина“ от Светла Радивоева

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 20 май 2024 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редактор: Симона Христова
Художник: Светла Радивоева
Адаптация: Яна Аргиропулос

За книгата: Талантливата аниматорка Светла Радивоева повежда малките читатели на приказно пътешествие в гората с първата си книга „Конфитюрът на Малина“. Изданието е част от поредицата на студио „Уолт Дисни“, която цели индивидуално да представи работата на своите забележителни художници. Историята разказва за срамежливото таралежче Малина, което живее в гората и много обича да чете. Освен това то отглежда малини в градината си, за да прави от тях вкусен конфитюр. Един ден, когато конфитюрът привлича вниманието на съседите ѝ, Малина се запознава с тях, черпи ги със сладкото и скоро става част от сплотена общност. Светла отбелязва, че конфитюрът е символ на щедростта и добротата на Малина, която обединява всички животни в гората и открива нови приятелства. Затова в края на книгата е приложена и рецептата за приготвяне на вкусното сладко с напомняне за споделяне.

„Безсънни нощи“ от Джейн Ан Кренц

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 20 май 2024 г.
Превод: Дафина Янева – Китанова
Редакция: Ивелина Балтова
Художествено оформление на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Преди седем месеца Палас, Талия и Амелия, три напълно непознати жени с паранормални способности, се срещат в хотел „Лусънт Спрингс“. Земетресение и последвал пожар разрушават частично сградата, но и трите нямат никакъв спомен от злополучната нощ. След преживяването, което не могат да си обяснят, способностите им се засилват. Те се сприятеляват и създават подкаст, в който разследват неразкрити случаи и мистериозни изчезвания.

Палас получава имейл за случай, който би представлявал интерес за подкаста, и заминава за калифорнийското градче Карнелиан, за да изследва изоставената психиатрична болница там. Разтърсена от тъмната енергия, която усеща в сградата, тя се опитва да се махне възможно най-бързо, но е спряна от загадъчния Амброуз Дрейк, изпратил имейла. Той е убеден, че е станал свидетел на убийство по време на престоя си в клиника за изследване на съня. Палас и Амброуз започват разследване, използвайки подкаста като прикритие, но то ще застраши не само паранормалните им способности, а и живота им.

„Театър „Империя“ от Майкъл Бол

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 21 май 2024 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Анета Пантелеева
Художник на корицата: Майкъл Крамптън
Адаптация на корицата: Анна Георгиева – Андра 

За книгата: Добре дошли в театър „Империя“! 1922 г. Джак Тредуел пристига в „Империя“ по средата на генерална репетиция и веднага е омагьосан. Но сред блясъка и обаянието на сценичното изкуство той скоро научава, че истинската магия на театъра се крие в пъстрите персонажи, които работят в него – както на сцената, така и зад кулисите.

Там са зашеметяващата звезда Стела Станмор, холивудският сърцеразбивач Ланселот Дрейк и Руби Раунтри, която се грижи музиката никога да не спира, докато лейди Лилиан Ласитър, собственичка на театъра и бивша актриса, е решена да поеме по-ключова роля. Там е и овладяната и компетентна Грейс Хокинс, без която шоуто нямаше да продължи. 

Когато дългогодишни съперничества заплашват бъдещето на „Империя“, нивото на напрежение се вдига заедно със сценичните завеси. В трупата има предателство и шокираща тайна, която чака да бъде разкрита. Насладете се на представлението!

„Не бягай от трудното“ от Стив Магнес

Издава: “АMG Publishing”
Дата на публикуване: 21 май 2024 г.
Преводач: Вера Балабанова
Редактор: Николай Ангелов
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: Устойчивостта отдавна се смята за ключ към преодоляването на предизвикателствата и постигането на успех, независимо дали е на спортното игрище, в класната стая, или в конферентната зала. Това разбиране обаче често води до страх, фалшиво поведение и скриване на всякакви признаци на слабост. Чували ли сте фразата „Я се стегни!“? Авторът Стив Магнес заменя счупения модел на привидна устойчивост с нов, основан на съвременна наука и психология. В „Не бягай от трудното“ Магнес показва как изпитването на дискомфорт и създаването на пространство за предприемане на обмислени действия могат да бъдат истинските механизми за култивиране на вътрешна сила. Той предлага четири основни стълба за постигането на това: стълб 1: Зарежете маските, приемете реалността; стълб 2: Вслушвайте се в тялото си; стълб 3: Отговаряйте, вместо да реагирате; стълб 4: Преодолейте дискомфорта.

Авторът променя разбирането за това в какво се изразява истинската сила. Като се основава на психология, осъзнатост, военни казуси, неврология и философия, той предоставя пътна карта за справяне с предизвикателствата на живота и постигане на висока продуктивност, която ще ви направи по-щастливи, по-успешни и в крайна сметка по-добри хора.

„Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета” от С. Дж. Бенет

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 23 май 2024 г.
Превод: Майре Буюклиева
Редакция: Боряна Джанабетска
Корица и оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: През есента на 2016 г. се задават политически сътресения на Острова и отвъд Океана. Кралицата е притеснена във връзка с последиците от референдума за Брекзит, на поста министър-председател е нова жена, а изборите в Съединените щати претърпяват изненадващ обрат. Разбира се, тя е заета със своите задължения, но когато вижда една от любимите си картини, която някога е висяла в спалнята й, на изложба на Кралския флот, за Нейно Величество е пределно ясно, че нещо не е наред. След като край басейна в Бъкингамския дворец е открито тялото на една от икономките в локва кръв, започва разследване. От полицията смятат, че смъртта й е резултат от нещастен случай, но кралицата е на друго мнение. Тя отново се заема с разследване, изпълнено с повече обрати, отколкото би могла да предположи. С помощта на своята доверена помощничка Роузи Ошоди, „Началството“ започва да подрежда и преценява фактите. Да, тя може да е жена, при това на солидна възраст, но именно фактът, че някой може да я подценява, й дава допълнително предимство. Много неща могат да убягнат на всеки, но не и на кралицата. Освен това тя има възможност да размишлява за всичко, което я тревожи, по време на ежедневните разходки със своите три кучета. Оказва се, че няколко жени от дворцовия персонал са станали жертви на тормоз с анонимни писма. След като и Роузи получава такова писмо, Нейно Величество се заема сериозно да разреши случая. Но дали ще успее да го направи, преди убиецът да набележи следващата си жертва?

„Тихите води“ от Бритъни С. Чери

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 25 май 2024 г.
Преводач: Иванка Ангелова
Редакция: Надя Калъчева
Коректор: Милена Александрова

За книгата: Животът ни е сбор от мигове. Някои от тях съкрушително болезнени и изпълнени с вчерашна мъка. Други носещи красива надежда и обещания за утре. Преживяла съм стотици мигове в краткия си живот – мигове, които са ме променяли, които са ме предизвиквали. Такива, които са ме ужасявали и оплитали. Но най-важните – онези разбиващите сърцето и спиращите дъха – в тях винаги е присъствал той. Бях на десет години, когато изгубих гласа си. Тогава част от мен бе открадната, но имаше един човек, който съумяваше истински да чуе гласа ми в тишината. Брукс Грифин. Той бе светлината в мрачните ми дни, обещанието за едно красиво утре, докато не връхлетя трагедията. Онази, която го удави в морето от спомени. Това е историята на едно момче и едно момиче, които се обичаха един друг, но не обичаха самите себе си. История за живота и смъртта. За любовта и нарушените обещания. За миговете.
Книга трета от поредицата “ЕЛЕМЕНТИ”.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.