fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 27 февруари 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пакс. Пътят към дома“ от Сара Пенипаркър

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 21 февруари 2022 г.
Преводач: Богдан Русев
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Предпечат: Калина Павлова
Художник
: Джон Класен
Художник на българското издание: Иван Масларов

За книгата: Преди една година Питър е пуснал на свобода Пакс, любимото си питомно лисиче, защото е решил, че на него ще му е по-добре сред дивата природа. И сигурно е така: сега Пакс си има семейство и дечица. Ала Питър изпитва угризения на съвестта. Осиротял и самотен, той се включва в отряд доброволци, заели се да прочистват отровените през войната реки. Но когато над едно от лисичетата на Пакс надвисва смъртна опасност, той търси помощ от единствения човек, на когото има вяра…

„Уважение“ от Инти Чавес Перес

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 21 февруари 2022 г.
Преводач: Анелия Петрунова
Оформление и илюстрации: Люба Халева

За книгата: „Понякога провеждам часове по сексуално образование в училищата. Често момчетата питат какво да направят, за да може сексът да носи удоволствие и на двамата партньори. Отговорът ми е, че уважението е основата за хубавия секс и хубавата любов. Когато между партньорите има уважение, решенията се взимат и от двамата и така и двете страни могат да изпитат удоволствие.

Как това се постига чисто практически, можете да прочетете в тази книга. Тя е написана най-вече за момчета в тийнейджърска възраст. Тийнейджърските години са дълъг период, през който се случват много неща. Затова се обръщам и към теб, който никога не си се целувал, и към теб, който имаш някакъв опит в секса. Ако нещо ти се струва прекалено сложно, можеш да го прескочиш и след някоя и друга година отново да извадиш книгата и да го прочетеш.

„Дяволът и тъмната вода” от Стюарт Търтън

Издава: “Еднорог”
Дата на публикуване: 21 февруари 2022 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Боряна Джанабетска
Корица и оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Дебютният роман на Стюарт Търтън „Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ се превърна в истинска литературна сензация преди няколко години и бе затрупан със суперлативи и награди. Следващият роман на автора затвърждава класата му на създател на напрегнати и вълнуващи истории. В „Дяволът и тъмната вода“ Търтън представя увлекателна историческа мистерия, своеобразна комбинация между разследванията на Шерлок Холмс и приключенията в „Карибски пирати“. 

„Преди дъждовете“ от Дина Джеферис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 21 февруари 2022 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Художник на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: 1930 г., Раджпутана, Индия. След смъртта на съпруга ѝ единственият спътник в живота на 28-годишната фотографка Елиза е нейният фотоапарат. Британското правителство я изпраща в индийско княжество, за да запечата на лента семейството на владетеля, но когато тя пристига в двореца, среща Джай, красивия, но мълчалив и често мрачен брат на махараджата. Докато му отваря очите за бедността на собствения му народ, той ѝ посочва несправедливостите на британското управление. Но скоро двамата ще открият, че помежду им има повече общо, отколкото са си мислели. Техните семейства и обществото обаче са на друго мнение. В крайна сметка Елиза и Джай ще трябва да избират, и то преди да паднат дъждовете…

”Смърт в смокинг” от Найо Марш

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 22 февруари 2022 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Найо Марш е всеобщо призната като една от „Кралиците на криминалната литература“, наред с Агата Кристи. Нейният най-обичан и популярен герой е красивият инспектор Родерик Ален, който с лекота печели читателските сърца по цял свят. Тази елегантно конструирана мистерия е смятана за една от най-завладяващите творби на Найо Марш.

„Денят на жената“ от Мария Метлицкая

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 22 февруари 2022 г.
Превод: Нели Пигулева
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: В навечерието на Деня на жената три успели жени – актриса, лекарка и писателка – гостуват в студиото на популярно токшоу. И трите не се съмняват, че от тях се очаква да разкажат за невероятната си кариера, изградена с много труд и лишения. Водещата на шоуто обаче има други планове и интервюто се развива по коренно различен сценарий. Най-съкровените тайни на гостенките излизат наяве и репутацията им е поставена на карта. Дълбоко потулени грешки и премълчани истини заплашват да сринат личния им живот. Денят на жената се превръща в поредно изпитание за трите известни дами. Превръща се и в поредното напомняне – че нито тъжните, нито щастливите моменти продължават вечно. 

„Преди дъждовете“ от Дина Джеферис

Издава: “Ерго”
Дата на публикуване: 24 февруари 2022 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Борислава Караджова

За книгата: В дебютната поетична книга на Велина Баева ще откриете 35 късометражни истории, всяка от които илюстрирана в характерния стил на Борислава Караджова. „Кратка книга с кратки истории – мимолетни, но вълнуващи точно както някои от най-страхотните неща в живота. Фрагментите разказват и малко, и много едновременно, а темите са пъстри като заглавието – „Калейдоскоп“.

„Бури от стомана“ от Ернст Юнгер

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 24 февруари 2022 г.
Отговорен редактор: Марио Йорданов
Превод: Иван Ланджев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „Бури от стомана“ е една от великите книги за Първата световна война, може би най-великата. Тя не е пацифистка, нито носи лично послание. Не отговаря на въпроса „защо“, само на „кога“, „къде“, „как“. В нея няма почти нищо за политиката във войната – нищо за резултата – и има много малко за голямата стратегия на конфликта. „Бури от стомана“ започва в момента, когато деветнайсетгодишният Ернст Юнгер слиза от влака в Базанкур на 27 декември 1914 г. Завършва с една от малкото сцени далеч от бойното поле – в Германия, четири години по-късно, където Юнгер се възстановява от раните си, вече награждаван лейтенант и най-младият кавалер на орден Pour le mérite. Войната е всичко, друго не е останало.

“Искрящия меч” от Крис Удинг

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 24 февруари 2022 г.
Превод: Надя Златкова
Редактор: Стоян Христов
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Окупирана земя. Легендарен меч. Пътят на едно момче към съдбата му. Арън цял живот е живял според правилата и никога не ги е поставял под съмнение – нещата просто са такива. Но тогава баща му е екзекутиран за измяна, а Арън и най-добрият му приятел Кейд са хвърлени в трудов лагер, обречени да работят до смърт. Освен ако някак не успеят да избягат…

„Без паника” от Нийл Геймън  

Издава: “Ciela”
Дата на публикуване: 25 февруари 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Редактор: Милена Ташева
Коректор: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Всичко в тази книга е унищожително вярно – с изключение на дреболиите, които не са“ – казва Дъглас Адамс при излизането на „Без паника“, пълната история за неговия необикновен живот и творчество, написана от (тогава още не особено) славния Нийл Геймън.„Без паника“ е забавно и вдъхновено описание на живота и заниманията на големия писател, автор на една от най-интересните идеи в историята – тази за „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Идея, на която бе писано да се превърне в глобален културен феномен под формата на радиосериал, книжна трилогия от пет части, пиеси, телевизионни поредици, почти филм, мюзикъл, компютърни игри, откъси върху хавлии и какво ли още не.

„Работилница за кукли“ от Елизабет Макнийл

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 25 февруари 2022 г.
Превод: Анна Орешкова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Работилница за кукли е дебютният роман на Елизабет Макнийл и разказва пленителна история за изкуството, маниакалността и чувството за притежание. Мястото е Лондон, годината – 1850. В Хайд Парк се строи павилионът за Голямото изложение и сред тълпата зрители на впечатляващата гледка се срещат двама души. За амбициозната млада художничка Айрис тази среща е мимолетна и тя забравя за нея само след миг, но за Сайлъс, който колекционира разни предмети, опиянен от необикновената им красота, срещата бележи ново начало в живота му.

„Испанска любовна измама“ от Елена Армас

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 26 февруари 2022 г.
Преводач: Десислава Недялкова
Редакция: Надя Калъчева
Коректор: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Ella Maise 

За книгата: Една сватба. Пътуване до Испания. Най-вбесяващият мъж на света. И три дена преструвки. С други думи – план, който няма как да не сработи. Каталина Мартин е най-сетне обвързана. Семейството ѝ с радост съобщава, че тя ще доведе американското си гадже на сватбата на сестра си. И всички са поканени да станат свидетели на най-вълшебното преживяване за годината. 

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.